Nicolae Crista: Despăgubiţi vor fi doar fermierii ale căror porcine au fost crotaliate şi înregistrate

300 de localităţi din 21 de judeţe din România au fost afectate până în prezent de virusul pestei porcine africane, conform datelor Institutului de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti – Laboratorul Naţional de Referinţă, iar sacrificate au fost peste 360.000 de exemplare de suine.

Nicolae Crista a subliniat că, fermierii să anunţe fără teamă autorităţile, dacă depistează în gospodărie exemplare de porcine bolnave sau moarte pentru că vor fi despăgubiţi de stat la valoarea de până 12 lei pe kilogram.

Medicul veterinar Nicolae Crista – şeful DSVSA Caraş-Severin a declarat pentru Radio Reşiţa că, în vestul ţării, în prezent, indemne de pestă porcină africană sunt judeţele: Hunedoara, Gorj, Mehedinţi şi Caraş-Severin. Acesta a mai spus că, fermierii care doresc să cumpere purcei pot face acest demers doar din judeţele indemne şi doar cu avizul sanitar-veterinar eliberat la zi.

Directorul DSVSA Caraş-Severin a mai spus că, de despăgubiri, dacă va fi cazul, vor beneficia doar fermierii ale căror suine au fost crotaliate şi înregistrate. (Hardy Cvoica)