[AUDIO-FOTO]Morile de apă de la Șopotul Vechi – reconstruite de voluntarii Asociației „ACASĂ ÎN BANAT”

Un grup de voluntari ai Asociației ACASĂ ÎN BANAT s-au aflat la sfârșitul săptămânii trecute în satul Șopotul Vechi, aparținător comunei Dalboșeț de pe Valea Almăjului, pentru a lucra la reconstruirea Morii din pietre, de pe Valea Șopotului, în cadrul proiectului SALVĂM MORILE DE APĂ!

Ne-am adunat astăzi 8 voluntari veniți de la Timișoara, vremea ține cu noi și avem multă energie și suntem pregătiți să o reparăm! E greu de lucrat, pentru că este o moară aflată în stare foarte avansată de degradare! Acoperișul l-am dat jos data trecută pentru că era căzut, o parte din ziduri erau căzute și a trebuit să le reconstruim, noi practic facem a doua zi de lucru la această moară! În primul rând, noi o punem în siguranță, să nu se distrugă mai departe, vom face acoperișul, după care trebuie reparată instalația din interior și aici numai localnicii pot să contribuie, pentru că doar bătrânii din sat mai știu cum se face și cum se repară! Apoi trebuie dat drumul la apă și din nou numai cu sprijinul Primăriei sau al localnicilor se poate reface digul de unde pornește apa!

Renovarea de astăzi face parte dintr-un proiect care se numește SALVĂM MORILE DE APĂ și care este finanțat de o companie de telefonie mobilă, beneficiem de un sprijin de 32.000 lei, bani cu care am renovat deja 10 mori, dar aici vorbim deja despre a 12-a moară, deci avem cu două mori peste ceea ce ne-am propus și, bineînțeles, avem parte și de sprijin din comunitate, lucrurile merg în direcția cea bună!, ne-a declarat managerul proiectului – Radu Trifan – președintele Asociației ACASĂ ÎN BANAT.

Dealtfel, în perioada imediat următoare autoritățile administrației locale vor trece la construirea canalului de aducere a apei de la Moara GLIMEICA și se va interveni la toate cele 11 mori de pe Valea Șopotului, pentru ca acestea să fie incluse într-un circuit turistic, ne-a declarat Iosif Velcotă – viceprimarul comunei Dalboșeț.

Paul-Sever SMADU

De același autor

Related Articles