Morile Banatului, reunite într-un volum unic în România

Un amplu eveniment a avut loc joi, 12 octombrie la muzeul Banatului Montan din Reșița. A fost lansată cu acest prilej cartea Morile Banatului. Patrimoniul mulinologic din județele Timiș și Caraș Severin. De asemenea a fost inaugurate o expoziție și o prezentare de film documentar, dedicate morilor din Banatul de munte și cel de câmpie.  Nu mai puțin de 410 mori au fost identificate în județele Caraș-Severin și Timiș, în ultimii patru ani, de către Asociația Acasă în Banat, informații despre toate acestea fiind incluse în volumul semnat chiar de președintele Asociației, Radu Trifan.

” Sunt trei componente ale muncii noastre din ultimii patru ani în care am încercat în primul și în primul rând să facem o amplă documentare a tot ceea ce înseamnă mori, în tot Banatul, nu doar Banatul de câmpie. Asta s-a concretizat într-un material foarte amplu pe care noi l-am reunit sub forma unui documentar, în care prezentăm munca noastră. De asemenea sub forma unei expoziții în care prezentăm principalele lucruri pe care noi le-am descoperit. Mă bucur că sunt autorul acestui volum, dar trebuie să vă spun că în spatele meu se află o întreagă echipă, echipa Asociației Acasă în Banat. Am reușit să readucem la un loc toate morile din Banat, am identificat 410 în cele două județe”, a afirmat autorul, Radu Trifan.

Volumul a fost tipărit cu sprijinul Ordinului Arhitecților din România, prin Timbrul de Arhitectură. La acesta se adaugă expoziția itinerantă și filmul documentar, realizate în cadrul proiectului finanțat de Consiliul Județean Timiș prin programul TIMCULTURA 2023 – Morile Banatului, ediția a II-a. Volumul este singurul ce reunește un număr atât de mare de obiective mulinologice.

Cei prezenți la eveniment au dialogat cu autorul despre cele descoperite la cele câteva sute de mori ale Banatului, considerând realizarea Asociației Acasă în Banat unică în România.

”Eu sunt de meserie morar și ceea ce fac îmi place foarte mult și sunt cel mai fericit că la noi în Banat s-a lansat Istoria morăritului. În toată țara nu s-a făcut așa ceva. Eu sunt din Ciacova, dar lucrez la Cărpiniș ca și morar. Fac naveta zilnic și lucrez de 14 ani acolo, la o moară industrală, unde se macină grâul. Moara funcționează moara non stop și vindem făina vrac, la fel și tărâțele, chiar și la Reșița distribuim”, a afirmat unul dintre puținii morari rămași în Banatul de câmpie, Stelian Vinca.

Prezenți la lansarea cărții ”Morile Banatului” au fost și alți pasionați de turism și tradiții, de asemenea primari de localități din Caraș-Severin.

Alexandru Borza:

”Înainte de toate ar trebui să spun că în copilărie la Ilidia, la bunici, dimineața mă trezeam cu huruitul morii. Moara Bălanilor era peste drum de casa noastră. Apoi umblând prin Banatul Montan și pe jos și cu bicicleta, am tot trecut pe lângă mori. Pot să confirm cele scrise de autor, Radu Trifan, că uneori tocmai cele mai puțin cunoscute de turiști sunt cele care păstrează tehnologia aia originală. Este extraordinar de bună această inițiativă a Asociației Acasă în Banat”.

Magdalena Ciurea, primarul comunei Ramna

”M-am simțit foarte bine. Sunt onorată și bucuroasă că dl. Radu Trifan m-a invitat la acest eveniment foarte important.Datorită acestuia satul Valea Pai a ajuns să fie cunoscut și comuna Ramna la fel. Vorbesc doar la superlativ despre dl. Trifan, care a făcut multe lucruri frumoase în Banat, a ajutat oameni sărmanii, cărora le-a renovat casele și nu numai.”

Volumul Morile Banatului va mai fi lansat în 19 octombrie la Jimbolia, în 26 octombrie la Sânnicolau Mare şi în 7 noiembrie la Oraviţa.

Cele mai citite

Related Articles