[FOTO] Monumentele eroilor din Caraş-Severin la control!

Starea de conservare a monumentelor dedicate eroilor din Caraş-Severin este în general bună, însă există şi câteva probleme.

La solicitarea Asociaţiei Naţională Cultul Eroilor Regina Maria, filiala Caraş-Severin au fost luate măsuri dar nu întotdeauna adecvate pentru conservarea, restaurarea şi punerea în valoare a acestor monumente.

De exemplu, în Caransebeş şi Topleţ au fost găsite cimitire şi morminte ale eroilor neglijate de autorităţile publice locale. Nu acelaşi lucru se poate spune despre autorităţile locale din Grădinari şi Greoni care au finanţat executarea lucrărilor de restaurare a monumentelor dedicate eroilor dintre cele Două Razboaie Mondiale cu fonduri din bugetul propriu, conform datelor prezentate în cadrul şedinţei Colegiului prefectural de către Asociaţia Naţională Cultul Eroilor Regina Maria din Caraş-Severin.

“În unele localități au fost găsite cimitire și morminte ale eroilor neglijate de autorităţile publice locale. Aici putem exemplifica cimitirile din localitățile Caransebeș și Topleț. Coroane de flori uscate rămase de la activitățile trecute de comemorare a Eroilor, iarba și buruienile dominând locurile de odihnă ale Eroilor, inscripțiile de pe cruci nu mai erau așa de vizibile, dar care după intervenția membrilor asociației, parte din aceste nereguli au fost remediate. Starea deplorabilă în care se găseşte în prezent cimitirul de la Topleț năpădit de bălării şi abandonat de administrația comunitații locale, nu-i anulează încărcătura simbolică din perspectiva istoriei. Riscă, însă, s-o şteargă cât de curând, fără o intervenţie care să-i redea, dacă nu strălucirea de odinioară, cel puţin, statutul de cimitir de onoare, fiindcă acum este aproape o ruină. Orice biruinţă presupune sacrificii şi chiar suferință. Suferinţa izvorâtă din iubire şi din dăruire este creatoare de fapte eroice. Această realitate este atestată de Eroii patriei, care şi-au vărsat sângele pentru libertatea și independența patriei”, ne-a declarat locotenent colonel în rezervă, Simionel Murariu, preşedintele Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor Regina Maria, filiala Caraş-Severin.

În localitatea Doclin, găsim monumentul Eroilor din 1914-1918 aflat în parcul din fața Școlii Generale cu clasele I-IV. Partea superioară a monumentului arată că lipsește un bust. Din discuțiile pe care Asociaţia le-a avut cu primarul localității se pare că se are în vedere refacerea bustului de pe monumentul existent.

Autoritățile administrației publice au obligatia morală și legală să asigure protejarea și punerea în valoare a mormintelor și operelor comemorative de război aflate în administrarea lor. 

În plus, în cadrul şedinţei Colegiului prefectural, Simionel Murariu, preşedintele Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor Regina Maria, filiala Caraş-Severin i-a acordat prefectului Matei Lupu medalia aniversară dedicată sărbătoririi a 100 de ani de la înfiinţarea Societăţii “Mormintele Eroilor Căzuţi în război”.

De același autor

Related Articles