Moderaţie pentru masa festivă de Crăciun

Atenţie! Preparatele gustoase tradiţionale de pe masa festivă de Crăciun pot dăuna organismului dacă sunt consumate în exces. Aperitive, sarmale, friptură de porc, cârnaţi, vin şi cozonac, toate sunt alimente grele pentru stomac, mai ales dacă sunt savurate la aceeaşi masă. Sfatul medicilor pentru această perioadă este cumpătare, o alimentaţie echilibrată, dar şi multă mişcare.

Pentru cine nu respectă aceste reguli, sărbătorile de iarnă se pot încheia la spital, atrage atenţia medicul specialist în boli de nutriţie şi diabeţ Caius Diaconescu.

Pentru a evita o supraalimentaţie în perioada sărbătorilor de Paşti ar fi bine ca două treimi din farfuria cu mâncare să conţină legume şi zarzavat. Medicii recomandă ca la MASA DE CRĂCIUN să se mânce puţin şi oricât de gustoase ar fi alimentele, să fie păstrate rezerve şi pentru celelalte zile, pentru că ne poate afecta, grav sănătatea, susţine medicul Diaconescu.

Medicul a adăugat că la cina de Crăciun nu ar trebui consumate, pe lângă produsele tradiţionale, şi alte alimente, cum sunt, covrigeii, alunele sau plăcintele, întrucât digestia va fi mult îngreunată. După o masă consistentă, este bine să fie consumată doar o felie, cel mult două de cozonac.

Moderaţie! Este cuvântul de ordine şi pentru aceste sărbători. Nu este indicat să ajungem la spital, să încărcăm camera de gardă cu afecţiuni digestive”, ne-a declarat Diaconescu.

De asemenea, persoanele care au anumite afecţiuni sunt sfătuite să urmeze regimul prescris de medici. Astfel, un cardiac ar trebui să mănânce nesărat dacă are o astfel de indicaţie, şi să asocieze la carnea de porc legume şi zarzavaturi. Persoanele cu afecţiuni renale ar trebui să mănânce cu prudenţă carne, iar diabeticii ar trebui să consume alimente care nu conţin zahăr.

De același autor

Related Articles