Model vest-european pentru dezvoltarea Camerei de Comerţ Arad

Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Arad este cel mai reprezentativ for al mediului de afaceri din judeţ. 173 de firme sunt membre ale Camerei, reunind peste 15.000 de angajaţi, ceea ce reprezintă 11% din totalul angajaţilor din Arad. În ce priveşte profilul membrilor Camerei, predomină sectorul Industriei.
Reprezentativitatea Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Arad este dată atât de numărul de membri şi de ponderea acestora în economia arădeană, cât şi de numărul de firme care au apelat la serviciile şi la sprijinul instituţiei de-a lungul timpului„, a declarat preşedintele Camerei, arhitectul Gheorghe Seculici. Acesta susţine însă că este nevoie de o schimbare legislativă pentru ca forţa Camerei de Comerţ să crească, aşa cum se întâmplă în statele occidentale. Gheorghe Seculici prezintă modelul italian al organizării Camerelor de Comerţ la nivel naţional. În Italia firmele sunt în mod obligatoriu membre ale Camerei de Comerţ şi Industrie, iar acest organism, organizat pe bresle, este principalul partener al Guvernului atunci când se iau decizii cu impact asupra mediului de afaceri.

Arhitectul Gheorghe Seculici consideră că inclusiv modelul maghiar de funcţionare a Camerelor de Comerţ, model pe baza căruia UDMR a depus în Parlament un proiect de lege, ar putea reprezenta un mare progres pentru Camerele de Comerţ din ţară. Din păcate, dezbaterea proiectului stagnează, parlamentarii având alte priorităţi pe agendă.
Investitorii trebuie să fie uniţi ca vocea lor să fie auzită şi opiniile lor să fie respectate. Pentru domenii distincte este nevoie de soluţii distincte, nu de măsuri generale. Fără o reprezentare adecvată în relaţia cu Guvernul, vom constata că în continuare politicul ia măsuri antieconomice, fără suport în realitatea cu care operează investitorii. Iar asta nu este doar în defavoarea mediului de afaceri, ci şi a statului, cu consecinţe asupra calităţii vieţii fiecărui român. Legea Camerelor de Comerţ trebuie aliniată la legislaţia europeană cât mai rapid pentru a putea susţine mediul economic din România în relaţia cu cel din UE„, a declarat arhitectul Gheorghe Seculici.

Foto ccia.arad

De același autor

Related Articles