[AUDIO] Moara Ponorenilor din Feneş, refuncţionalizată de voluntarii “Acasă în Banat” în acest sfârşit de săptămână

După o amplă cartografiere a morilor de apă din Caraş-Severin, de câteva săptămâni Asociaţia “Acasă în Banat” este pe teren pentru inventarierea patrimoniului mulinologic din județul Timiș.

Însă sâmbătă, 13 noiembrie 2021, se mai are în plan reabilitarea unei mori de apă din Banatul Montan, o ultimă intervenţie pe care asociaţia o organizează în acest an în cadrul proiectului Tara Morilor de Apa. Este vorba despre Moara Ponorenilor din satul Feneș, comuna Armeniș din judeţul Caraş-Severin, una din cele patru care se mai păstrează aici, din care niciuna nu mai funcționează.

Preşedintle Asociaţiei “Acasă în Banat”, Radu Trifan a precizat pentru Radio Reşiţa că “moara este amplasată în zona centrală a satului și a funcționat până în urmă cu aproximativ 12 ani. Poartă numele familiei care avea grijă de ea și cel mai probabil are o vechime de aproape 100 de ani. În sat mai supraviețuiesc alte trei mori de apă, dar, din păcate, niciuna nu mai este funcțională. Noi credem că prin această acțiune putem pune umărul pentru ca satul Feneș și comuna Armeniș să devină destinații mai atractive pentru turiști, iar localnicii să macine din nou la moara de apă, pentru calitățile deosebite ale făinii, apreciate de toate generațiile și iubite de turiști. Începem acţiunea noastră de dimineață, de la ora 9:00, iar până seara vrem să terminăm de schimbat acoperișul, de reparat pereții, de săpat canalul de aducțiune și dat drumul la apă. Va fi mult de lucru și de aceea orice mână de ajutor va fi mai mult decât binevenită!“.

Radu Trifan

Voluntarii care vor să participe sunt rugați să completeze următorul formular: https://forms.gle/C5ddCMGrnqwY9HP99

Cei care doresc să sprijine pentru a susține cheltuielile cu această acțiune o pot face prin donații către: Asociatia Acasă în BanatBanca Transilvania:Cont LEI: RO26BTRLRONCRT0P53069801Cont EURO: RO11BTRLEURCRT0P53069801SWIFT/BIC: BTRLRO22OTP Bank:Cont LEI: RO80OTPV190001300530RO01PayPal: acasainbanat@gmail.comRevolut: 0748918091

De același autor

Related Articles