Ministerul Sănătăţii le-a cerut tuturor Direcţiilor de Sănătate Publică sa urgenteze desfăşurarea campaniilor de vaccinare împotriva rubeolei, rujeolei şi oreionului, dupa ce aproape 100 de cazuri de rujeolă au fost confirmate în judeţele Caraş-Severin, Timiş, Bistriţa-Năsăud şi Cluj.

Ministerul Sănătăţii face apel la personalul medical din teritoriu implicat în procesul de vaccinare al copiilor şi la mediatorii sanitari de a intensifica acţiunile de vaccinare şi de recuperare a copiilor nevaccinaţi. De asemenea, MS solicită parinţilor să nu refuze vaccinarea.

Ministerul Sănătăţii reaminteşte importanţa vaccinarii ca cel mai important act de prevenţie în apariţia principalelor boli transmisibile. Specialiştii de sănătate publică au constatat că zona afectată este reprezentată de mai multe localităţi în care există comunităţi unde copiii nu figurează pe listele medicului de familie, ca urmare, sunt nevaccinaţi.

Rujeola este o boală infecţioasa extrem de contagioasă caracterizată prin febră mare, tuse, secreţii nazale şi oculare şi erupţie cutanată. Solicităm ca la primele simptome, părinții să se prezinte de urgenţă la medic cu copilul pentru izolarea acestuia şi prescrierea tratamentului adecvat bolii. Oreionul (parotidita epidemica) este o boală infecţioasă acută, contagioasă, produsă de un virus care determină inflamarea glandelor salivare, cea mai frecventă localizare este la nivelul parotidelor. Simptomele includ durerea în gât sau urechi, pierderea poftei de mâncare, febra moderată, tumefierea glandelor parotide.

Rubeola este o boală infecţioasă acută eruptivă, în general benignă când este contractată după naştere. Dacă boala survine în primul trimestru de sarcină, infecţia fetală determină malformaţii congenitale ale fatului sau avort spontan. Singura modalitate de prevenire a celor trei boli, rujeola, oreionul şi rubeola este vaccinarea cu vaccinul ROR.

Daiana Roşca