Medicii ne sfătuiesc să nu facem brusc trecerea de la post la festinul de Paşte!

În mod tradiţional, medicii recomandă cumpătare în alimentaţie, pentru că meniurile bogate din timpul sărbătorilor pot suprasolicita aparatul digestiv.

Medicul de familie Sandra Alexiu atrage atenţia asupra eventualelor excese şi face câteva recomandări.

Sandra Alexiu: Foarte des apar crize de fricat, crize de fiere, tulburări digestive, colite, crize de ulcer, pancreatite, pentru că de obicei după post se scapă şi la proteine, şi la grăsimi şi la alcool.

Medicul recomandă cumpătare în ceea ce priveşte alimentaţia, dar relaxarea din post nu ar trebui să fie urmată de o revenire bruscă la alimentaţia grasă şi proteică dinainte, ca să evităm toate acele crize de care spuneam. Pe lângă bucate, omul mai bea şi un pahar. Numărul de pahare ar trebui să fie limitat, pentru că vinul are şi efecte foarte bune, dar a depăşi o limită e rău şi pentru vin, şi pentru tutun şi pentru mâncare. În general, depăşirea limitelor nu face bine.

Siesta prelungită este o altă greşeală care se face în perioada sărbătorilor, când mesele sunt copioase şi durează mai mult decât de de obicei, a mai declarat medicul Sandra Alexiu. O plimbare de o jumătate de oră după masă este binevenită. De asemenea, produsele alimentare trebuie cumpărate din magazine şi pieţe autorizate, unde sunt controlate de autorităţi.

Sursa foto: tumblr.com

(Mirabela Afronie)

Cele mai citite

Related Articles