Medicii de familie din Caraş-Severin vor avea posibilitatea şi în 2023 să acceseze fonduri prin PNRR pentru modernizarea cabinetelor

Direcția de Sănătate Publică a județului Caraș-Severin anunţă medicii din județ că vor avea posibilitatea şi în acest an să îşi doteze cabinetele proprii cu aparatură medicală, pentru dezvoltarea acestui domeniu al medicinii de primă linie cu accesarea fondurilor prin PNRR.

În acest context Ministerul Sănătății anunță, prin adresa 1181/19.01.2023, în contextul Planului Național de Redresare și Reziliență faptul că Pentru a veni în sprijinul medicilor de familie și a asigura o abordare unitară în vederea derulării I1.1: Cabinete ale medicilor de familie sau asocieri de cabinete de asistență medicală primară, începând din data de 19 ianuarie 2023 se redeschide componenta I.1.1.b Apelul Necompetitiv care se va derula având la bază principiul: „primul venit primul servit” pentru finanțarea proiectelor depuse până la îndeplinirea indicatorului de minim 3000 de cabinete finanțate. Termenul de închidere a apelului I.1.1.b Apelul Necompetitiv: 28 februarie 2023.

  În acest context, Instituția Prefectului – Județului Caraș-Severin, prin intermediul prefectului județului, Ioan Dragomir, s-a implicat total pentru promovarea apelului PNRR de finanțare a cabinetelor medicilor de familie, solicitând DSP Caraș-Severin să accelereze mobilizarea medicior de familie și a discutat cu primarii județului, pentru că majoritatea acestor cabinete își desfășoară activitatea pe raza și în clădirile acelor primării.

  Direcția de Sănătate Publică a județului Caraș-Severin a susținut, începând de anul trecut, o serie de demersuri pentru ca medicii de familie să fie înștiințați despre posibilitatea de a accesa fonduri prin PNRR, informând în acest sens, în afara respectivilor medici, Instituția Prefectului – județul Caraș-Severin, mass-media asupra acestei posibilități de finanțare dar și punând la dispoziția Ministerului Sănătății datele necesare identificării medicilor de familie eligibili pentru a obține fonduri destinate modernizării cabinetelor proprii.

În Caraș-Severin, după cum a fost informat Ministerul Sănătății, au fost preselectați inițial 49 de medici de familie care aveau posibilitatea să depună pe platforma PNRR la adresa https://proiecte.pnrr.gov.ro/ solicitările de finanțare. În prezent, însă au rămas 47 de medici, în urma unui deces și a unei reorientări profesionale. Reprezentanții DSP Caraș-Severin s-au asigurat că adresele de e-mail și datele de contact ale medicilor de familie sunt valide și dacă informațiile au ajuns la ei. În plus, au discutat direct cu mai mulți medici de familie despre această oportunitate oferită de Guvernul României prin PNRR.

  Reamintim că 3000 de cabinete medicale de familie pot fi modernizate prin această finanțare, cu facilități de screening, diagnostic precoce și monitorizare a pacienților cronici, având prioritate cabinetele din mediul rural și urbanul mic, inclusiv zonele defavorizate iar printre dotări se pot număra aparatură de laborator de tip ”point o care”, electrocardiograf, ecograf, instrumentar și mobilier medical. Nu în ultimul rând, desigur, pot fi renovate clădirile în care își desfășoară activitatea cabinetele, în contextul creșterii eficienței energetice.

Investiția are un buget total de 887.723.7753 lei fără TVA, echivalentul a 180.450.000 de euro, de asemenea, fără TVA.  

De același autor

Related Articles