Mai bine de jumătate dintre acoperișurile blocurilor din Reşiţa sunt ridicate fără proiect şi autorizaţie de construcţie şi pot fi demolate
În Reşiţa, acoperişurile blocurilor construite fără proiect vor fi demolate.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 30 noiembrie 2024, 10:56
Cele câteva situații grave de la sfârşitul săptămânii trecute, mai precis din dimineaţa zilei de 22 noiembrie în care acoperișurile a mai multor blocuri din cartierele Lunca Bârzavei şi Moroasa au fost luate de vânt, au readus în atenția autorităţilor locale pericolul pe care îl reprezintă construcțiile de acest tip, ridicate fără autorizații.
Viceprimarul Daniel Călin trage un serios semn de alarmă în ceea ce priveşte implicarea asociaţiilor de locatari:
„Este rezultatul clar al lucrărilor făcute fără autorizații de construcţie, fără studii, fără proiecte, făcute din bani puțini, pentru că au fost suportate de către asociațiile de locatari. Este foarte clar că și acoperișul este responsabilitatea asociațiilor de locatari„.
În urma inventarierii acoperişurilor, doar în cartierul Lunca Bârzavei, mai bine de jumătate dintre acestea au fost construite fără autorizaţii, spune viceprimarul urbei:
„Este o situație pe care direcția de urbanism o analizează încă de anul trecut. S-au inventariat până în acest moment o mare parte din blocurile din Govândari, urmează să trecem cu analiza și în partea de sus a orașului. Se analizează dacă aceste acoperișuri sunt făcute cu autorizații de construcție sau nu, urmând ca măsurile imediat următoare să fie notificarea celor care au acoperișuri construite fără autorizații de construcții și fără avizele necesare. În urma acestor notificări ar trebui făcute niște expertize care să spună dacă acele acoperișuri sunt OK sau nu. Cele care sunt OK rămân în continuare în picioare, care nu sunt OK, trebuie găsite soluții ori de consolidare, ori de demolare.
Concluzia este că peste 50% din blocurile inventariate nu au documentele necesare„.
În cazul în care vor exista acoperişuri care în urma expertizelor vor fi demolate, Primăria Reşiţa va sprijini sută la sută acest demers pentru că nu poate investi într-o acţiune privată, ceea ce este ilegal, dar va căuta soluţii de reabilitare pe fonduri europene cu contribuţie minimă a locatarilor de doar 25% ei, 25% primăria şi restul de 50% din fonduri, pentru a rezolva cât mai repede problemele ivite care nu pot fi amânate.