Locuitorii din Moldova Nouă sunt invitaţi la Spitalul Orăşenesc pentru a dona sânge

Locuitorii din Moldova Nouă sunt invitaţi mâine, 4 octombrie la Spitalul Orăşenesc pentru a dona sânge. Este nevoie de toate grupele, ne-a declarat directorul Centrului de Transfuzii Reşiţa Simona Anderca:

“În data de 4, adică mâine avem o acţiune, o colectă mobilă de sânge la Moldova Noua la Spitalul Orăşenesc. Vom fi acolo între orele 8.30-12.30 orice grupă este binevenită pentru că pacienţii au întotdeauna cea mai mare nevoie sânge, în special de grupele cu RH negativ pentru că sunt mai rare”.

O nouă colectă mobilă de sânge va fi organizată în 18 octombrie la Spitalul Orăşenesc din Oraviţa. Şi locuitorii oraşului Bocşa vor putea dona sânge la centrul medical de permanenţă în 25 şi 26 octombrie iar la finalul lunii o acţiune de donare de sânge va fi organizată şi la Spitalul Municipal din Caransebeş.

Beneficii pentru sănătatea donatorului:

  1. înainte de donare beneficiezi întotdeauna de un control medical și câteva analize de sânge. Hemoglobina se verifica la fiecare donare, glicemia si hemoleucograma se fac la indicația medicului, iar grupa sanguină se verifică doar la prima donare.
  2. după donare, din sângele donat, se fac alte analize, al căror rezultat poate fi ridicat personal de donator (după 3 zile lucrătoare).
  3. donarea regulată produce împrospătarea sângelui și întărirea sistemului imunitar, diminuarea riscului de boli cardiovasculare și chiar de cancer, conform unor studii medicale, de specialitate.
  4. donând regulat se realizează reglarea nivelului mărit al trigliceridelor și colesterolului, ceea ce influențează benefic ficatul plus că ne creşte imunitatea.
  5. cu ocazia unei donări de sânge total se produce arderea a 650 calorii.
  6. donatorii recurenți înregistrează o creștere a rezistenței organismului la eventuale șocuri hemoragice.
  7. la bărbați, femeile post-menopauză ca de altfel la toate persoanele cu exces de fier, prin donarea regulata se produce o reglare a nivelului fierului din sânge (excesul de fier este un factor de risc cardiovascular).

De același autor

Related Articles