La Reşiţa s-a deschis Târgul Mărţişorului

Timp de două săptămâni, până în 9 martie, reşiţenii pot cumpăra pentru cei dragi mărţişoare şi flori pentru că oferta este bogată şi accesibilă tuturor buzunarelor în cadrul unui eveniment organizat în fiecare primăvară de Primăria şi Consiliul Local al municipiului de pe Bârzava împreună cu Societatea Pieţe în Parcul Tricolorului din oraş.

După un tur al pieţei am stat de vorbă cu unii dintre comercianţi, o parte din ei se ocupă de zeci de ani de vânzarea mărţişoarelor, găsind vad bun în Reşiţa, alţii sunt chiar producătorii de legume din judeţ, care şi-au reprofilat parţial activitatea pe timpul sezonului rece:

Sunt Brinda Florin şi am adus în târg mărțișoare, aranjamente din flori de săpun, mai târziu vin şi cu flori: zambile, lalele la ghiveci. Mărţişoarele sunt confecţionate manual, broșele puse în cutii ornate frumos. Noi doar le asamblăm, piesele propriu-zise le luăm de la engros-işti care se ocupă cu livrarea lor. Preţurile sunt identice cu cele de anul trecut, cuprinse între 2 lei și 15 lei maximum la mărțișoare și la aranjamente florale între 30 și 100, care vrea să ia mai multe negociem bineînțeles ca la orice piață“.

Am venit de la Teregova, mă numesc Nicolae Elena Silvana şi astăzi nu sunt cu produse din grădină ci cu produse din casă, adică mărțișoare foarte frumoase. De 30 de ani mă ocup de mărţişoare şi flori în acest sezon şi pe urmă prin târguri cu de toate, țuică, mere etc. O să aduc și flori de 8 martie de la noi din solar. De mărţişoare ne apucăm cam din noiembrie, muncim toată iarna la ele, în paralel, cu sera. E muncă multă și acuma nici nu se mai prea rentează să spun așa, dar nici cu mărţişoarele; din an în an tot mai puțin. Avem trifoi, coșari, nu e ceva deosebit, sunt tot cam aceleași nu sunt foarte mari diferențe. Prețurile vin de la 2 lei cel mai ieftin până la 15 lei cel mai scump“.

Sunt Mădălina Cocoş din Reșița. Am mărţişoare de toate felurile pentru orice buget, de la 2 lei până la 10 – 15 lei, de toate formele, toate mărimile. Coşari, ghiocei, brățări, broșe mari, broșe mici, bubuze, potcoave, pomul vieții, pe zodii, orice model găsiţi la noi. Suntem mulțumiți nu putem să spunem că nu suntem. Problema este vremea, atât, pentru că în condițiile în care stăm nu sunt adecvate, dar așa trebuie să fie în târgurile în aer liber: să vină lumea să se plimbe, să se uite, numai condițiile lasă de dorit. Dacă este vreme frumoasă merge, dar dacă nu lumea se duce la supermarket, internetul este în floare“.

Eu sunt Eva şi am venit cu bunica și cu mama să le ajut cu mărțișoarele. Albinele și elefanţii sunt cele mai frumoase. Eu îi voi da mamei şi lui Frau ești la grădiniţă“.

Mă numesc Lupu Adrian, vin din Buzău de vreo 30 de ani aici la Reşiţa şi pentru mine se rentează. Fac 1.000 de euro. Pentru noi e convenabil, suntem mulțumiţi. Anul acesta prețurile variază între 2 și 10 lei şi ca modele am o sumedenie“.

Fiind deschis doar de puţine ore, reşiţenii aflaţi în trecere prin târg, nu au ezitat să se oprească şi să cumpere mici atenţii pentru cei dragi încă din prima zi:

Plec din localitate şi am zis să iau unul pentru soție. Am și găsit unul frumos, preţurile sunt bunicele față de traiul zilnic“, a precizat un domn prezent la unul din standuri.

Am vrut să fiu primul. Oferta şi prețurile sunt acceptabile, pe toate gusturile şi buzunarele“, a mai adăugat un alt cetăţean.

Pe lângă mărţişoare, articole handmade şi mici cadouri de sezon în Târgul mărţişorului se găsesc şi o serie de aranjamente florale. După un tur al pieţei am stat de vorbă cu Denisa Laszlo de la sera de flori din comuna Fârliug:

Primele flori din această primăvară, zambilele – florile primăverii din sera mea. Am început cam de o lună, în ianuarie. Zambilele sunt puse din toamnă, au termen mai lung.

Producția de flori din această primăvară este chiar foarte ok, sunt mulțumită, dar și experiența contează. În anii trecuți poate n-am fost așa de experimentă încă, dar cu timpul în fiecare an puțin câte puțin, tot mai mult şi mai bine.

Prețurile? Anul trecut s-a vândut zambila cu zece lei, anul acesta 12 – 15 lei, însă la noi sunt prețuri de producător, adică dacă pe tarabe sunt 15 lei noi le dăm sub 12. Dacă sunt cu 12, noi le dăm cu 10 lei, deci mergem tot timpul sub preţul pieţei şi oamenii vin cumpără că ne cunosc marfa. Acum este încă de început, dar practic mai au timp, unii doar analizează vom vedea.

Până să trecem la legume mergem înainte pe flori, pe alte sortimente, mușcate la ghivece, mici, mari, agățătoare, de tot felul, iar apoi avem și legumele.

Am vrea să colaborăm cu publicul cumpărător, să vină direct la noi la seră ne-ar scuti și pe noi de taxele care le plătim an de an la târguri şi în piețe. Anul acesta am plătit 1.100 de lei pentru două săptămâni, cât este deschis târgul de mărțișor, plus costurile cu drumul, motorina.

Dacă suntem sau nu mulțumiţi de profit? Trebuie să ne vindem marfa cumva; de aceea zic că e mai bine la seră. Omul cumpără mai ieftin pentru că vine la seră și ne scutește pe noi de o taxă în plus. Iar cu cei care vor să cumpere en-gros, negociem“.

În Reşiţa, mărţişoare şi flori pentru 1 şi 8 martie se găsesc în Parcul Tricolorului şi în Piaţa Sud din oraş. Mărţişoarele au preţuri cuprinse între 2 şi 15 lei, iar florile şi aranjamentele florale între 12 şi 50 de lei.

Pe lângă tradiţionalul mărţişor, reşiţenii vor putea cumpăra şi alte cadouri pentru persoanele dragi, precum: obiecte decorative, produse hand-made şi aranjamente florale.

Conform organizatorilor, comercianţii nu îşi vor mai putea expune marfa în zonele Hehn sau Victoria ca în anii trecuţi ci doar în cele două locaţii special amenajate din oraş.

Cele mai citite

Related Articles