La Reşiţa au fost comemoraţi soldaţii căzuţi la datorie în Revoluţia din Decembrie

La fosta Unitate de Rachete Antiaeriene Sol-Aer 17 din Reşiţa a avut loc astăzi, o ceremonie militar religioasă în cinstea eroilor revoluţiei, căzuţi la datorie.

Unitatea de rachete a fost desfinţată acum 17 ani, dar de fiecare dată, în 22 decembrie se aduce un omagiu soldaților care și-au pierdut viața. Unitatea militară a fost unul dintre locurile în care s-au consumat cele mai sângeroase scene din Reșița. Șapte soldați au murit, începând cu noaptea de 21 decembrie. Unitatea a fost atacată şi a fost supusă mai multor diversiuni după ce comandantul Vasile Cocoşilă a refuzat să scoată militarii în stradă. Generalul în retragere spune că nici acum, după 28 de ani de la evenimente nu se cunoaşte adevărul.

La ceremonia de astăzi au fost prezenţi militari activi şi în rezervă, reprezentanţii asociaţiilor de revoluţionari, comandanţi ai structurilor de ordine publică, conducerea Prefecturii, a Consiliului Judeţean, ai primăriei şi a altor instituţii. Slujba de pomenire a fost oficiată de preotul militar Nicolae Petrişor.

Ceremonia a fost una simplă, iar punctul culminant l-a constituit apelul solemn. În locul celor şapte militari s-a răspuns de fiecare dată: „Căzut la datorie!” După intonarea Imnului şi săvârşirea serviciului religios, reprezentanţii autorităţilor publice locale, ai asociaţiilor, ligilor şi fundaţiilor, cadrele militare în rezervă şi în retragere, precum şi familiile celor decedaţi au depus coroane de flori la monumentul închinat eroilor.

(Sebastian Dragomir)