La Caransebeș se va constitui un batalion de rezerviști

În această săptămână, în județele Timiș și Caraș-Severin se desfășoară  un exercițiu de mobilizare pentru verificarea stadiului pregătirii populației pentru apărare.

La MOBEX TM – CS 23 sunt implicați aproximativ 200 de rezerviști din Caraș-Severin și aproape două mii din Timiș, foști militari din MAI, MApN sau structuri de informații. Pe timpul exercițiului, o parte dintre aceștia, vor fi chemați la unitățile militare pentru desfășurarea unor activități specifice de pregătire, potrivit prevederilor legale în vigoare. În Caraș-Severin, mobilizarea se face mai mult pe hârtie și nu pe teren, după cum spune prefectul Ioan Dragomir.

„Exercițiul nu are nicio legătură cu situația din Ucraina. Numărul este de vreo șase-șapte ori mai mare a persoanelor angrenate și mobilizate în județul Timiș decât în județul Caraș-Severin. Activitățile, la noi, sunt pur birocratice, doar de luare în evidență, de prezentare, de verificare a modului de reacție a celor care sunt chemați la mobilizare. La Timiș, într-adevăr, se desfășoară mai multe activități, dintre care și cea de tragere în poligon”.

Exercițiul MOBEX este condus de Ministerul Apărării Naționale, în cooperare cu Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informații și Serviciul de Telecomunicații Speciale. Exercițiile de acest tip se planifică și se organizează periodic în toate județele țării, în baza Planului verificării stadiului pregătirii populației, economiei și teritoriului pentru apărare prin exerciții și antrenamente de mobilizare, aprobat de consiliul Suprem de Apărare a Țării în anul premergător desfășurării acestora.

Exercițiul MOBEX TM – CS 23 nu are legătură cu ordinele de chemare emise de CMJ pentru unitatea din Caransebeș.

„La Caransebeș se preconizează în premieră, să se înființeze un batalion de rezerviști. Din acest motiv au fost emise ordine de chemare pentru a fi luați în evidență. Dacă mai sunt sau sunt plecați din Caraș-Severin. Vin, se prezintă cu ordinul, se iau în evidență, semnează și pleacă acasă”, a mai declarat prefectul Ioan Dragomir.

De același autor

Related Articles