Jurnalistul Dan Popoviciu propune înfiinţarea unei cantine sociale finanţată de oamenii de afaceri din Reşiţa, dar şi de persoanele cu suflet

584

Colegul nostru de breaslă  Dan Popoviciu, jurnalist respectat și om de afaceri, își păstrează, după cum ne-a obișnuit de-a lungul a celor peste 20 de ani de activitate, verticalitatea și probitatea morală atât ca om cât și ca jurnalist, dând dovadă de spirit civic și totodată umanitarism.

Astăzi printr-o postare pe Facebook a atras atenția întregii comunități îndemnând la compasiune și susținere a celor care sunt mai triști și mai săraci ca noi. Contactat telefonic, Dan a avut amabilitatea de-a ne mărturisi toate criteriile de care dorește să se țină cont pentru îndeplinirea demersului său umanitar, demers ce este și în memoria celui ce-a fost un simbol, dr. Pătruț Iliasă.

“Mi-a venit ideea văzând astăzi în presă o informație conform căreia primarul Reșiței Ioan Popa va lua o măsură împotriva  celor care caută în containere. Sunt total de acord că trebuie să dispară acest gen de personaje, nu este civilizat, lasă mizerie și nici sănătos. Dar a-i alunga pe acești oameni de la container rezolvă doar efectul, deci trebuie să vedem unde se produce această problemă, fiindcă ei sunt disperați și nu au ce să mănânce.

Tu știi și foarte mulți din cei care ascultă Radio Reșița l-au cunoscut pe regretatul doctor Pătruț Iliasă căruia, eu i-am promis,  că în momentul în care voi putea și voi avea bani,  voi face ceva pentru oamenii de care el se ocupa, aceia care nu mai au nici o speranță, nici o șansă, pentru a le fi mai bine. Pentru ei speranța de bine e să poată mânca o data pe zi omenește și atunci revin la știrea pe care am văzut-o azi în presă-e foarte corect să civilizăm orașul, dar trebuie să facem ceva cu oamenii aceștia sărmani. Primăria găsește cu siguranță o locație unde să se poată fierbe un cazan de mâncare pentru a le oferi oamenilor hrană. În același timp în Reșița, încă nu știu, fiindcă m-ați luat prin surprindere oarecum și aveam de gând să cer o informație la Registrul Comerțului să văd câte firme sunt în Reșița. Eu cred ca 100 de lei lunar, pentru un întreprinzător,  e o sumă modică. Oricine dorește și vrea să se implice nu întâlnește restricții. Totul este facultativ,  nu este obligatoriu, e civic pentru că trebuie să-i ajutăm pe cei pe care soarta i-a dus acolo unde i-a dus, fiindcă suntem oameni și ei sunt  semenii noștri.

Fiind inițiatorul acestui demers, în primul rând trebuie să vorbesc cu domnul primar, să vedem cum ne putem întâlni. Finanțarea este cea pe care am propus-o, dar simt pe undeva că vor fi probleme legislative:

Cum se adună banii? Cine-i contabilizează? Cum pune primăria focul sub acel cuptor? De unde are aragazul? Cine plătește taxa pe ceea ce se întâmplă acolo?

Pentru mine cred că devine un experiment și sunt curios dacă se adeverește acea zicere, conform căreia nici o faptă bună nu rămâne nepedepsită”…

Radio Reșița te susține și vine în ajutorul acestui frumos demers, în măsura în care mass media poate să implementeze în conștiința oamenilor civismul, un gest caritabil, o cantină a săracilor, mai ales că a început Postul Paștelui.

“Exact. Voi puteți să promovați ceea ce este foarte important!

Era visul regretatului doctor Pătruț Iliasă: să aibă toți săracii să mănânce măcar o masă  pe zi”.

Dan, te-ar încânta să numești această inițiativă Pătruț Iliasă?

“Categoric! Să fim omenoși cu oamenii” !

Anca Bica Bălălău