Judeţul Caraş-Severin în arii protejate se măsoară: 3 Parcuri naţionale şi unul natural

Suprafaţa parcurilor naţionale şi naturale din Caraş-Severin este mai mare decât suprafeţele însumate ale fondurilor forestiere ale altor judeţe din ţară.

Pentru Radio Reşiţa, Stejărel Rotariu – directorul tehnic al Direcţiei silvice judeţene:

Din totalul suprafeţei pădurilor statului, administrate de Romsilva în Caraş-Severin, de peste 324 de mii de hectare, o suprafaţă considerabilă de aproximativ 118.000 de hectare se află cuprinsă în parcuri, iar mai mult de 32 de mii se află în conservare specială, unde nu se intervine deloc cu lucrări de întreţinere şi exploatare, pădurea fiind neatinsă de sute de ani, a mai spus Stejărel Rotariu.

Potrivit acestuia, în niciuna din fondurile forestiere cărăşene, găzduite în parcuri, nu este permisă efectuarea lucrărilor intensive, ci doar a acelora de igienizare şi întreţinere.

Amintim că, data în care este sărbătorită în fiecare an Ziua Parcurilor a fost aleasă pentru a marca ziua de 24 mai 1909, când Suedia declara înfiinţarea primelor nouă parcuri naţionale din Europa, din nevoia de a proteja natura într-o lume copleşită de interese economice.

Iniţiativa de a înscrie în calendarul evenimentelor europene data de 24 mai ca Zi Europeană a Parcurilor aparţine, din anul 1999, Federaţiei Europene EUROPARC, care are drept obiectiv conservarea frumuseţilor naturale şi a zonelor protejate.

Federaţia a luat fiinţă în anul 1973 şi reprezintă în prezent 365 de membri din 36 de ţări: arii protejate, departamente guvernamentale, ONG-uri şi companii implicate în managementul zonelor verzi din Europa, a apelor şi mărilor, a munţilor, pădurilor şi a moştenirii culturale din aceste locuri.

… în concluzie, judeţul Caraş-Severin găzduieşte 3 Parcuri Naţionale şi-anume: Semenic-Cheile Caraşului, Cheile Nerei-Beuşniţa, Domogled-Valea Cernei şi Parcul Natural Porţile de Fier. (Hardy Cvoica)

De același autor

Related Articles