Județele Caraș-Severin și Timiș sunt printre cele mai sigure locuri, în cazul unui cutremur

Cel puțin 33 de clădiri rezidențiale din Caraș-Severin prezintă risc seismic și au nevoie de consolidare. Inspectoratul pentru Situații de Urgență Semenic deține o listă a acestor obiective, însă ea nu este completă.

În realitate ar putea fi mult mai multe astfel de clădiri care prezintă risc, dar care nu au fost expertizate tehnic de către firme specializate. Acest lucru îl confirmă și căpitanul Anca Balint de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Semenic”.

„Avem 229 de clădiri expertizate tehnic. Din acestea, 11 sunt clasate la clasa de risc seismic I (cele mai multe în Băile Herculane) și 22 de clădiri la clasa de risc seismic II. Nu înseamnă că nu mai sunt o serie de alte clădiri care nu au fost expertizate, dar care prezintă risc seismic”.

Potrivit istoricului seismografic din România, întocmit pe baza datelor furnizate de Institutul Național pentru Fizica Pământului, județele Caraș-Severin și Timiș sunt printre cele mai sigure locuri, în cazul unui cutremur.

Primul mare cutremur înregistrat în Banat a fost în 10 octombrie 1879 la Moldova Nouă, cu o magnitudine de 5,3 grade pe scara Richter. Cutremurul a fost urmat de alte 3 replici. În 24 mai 2002, s-a produs un seism cu magnitudinea de 4,8 grade pe scara Richter, având epicentrul sub Dunăre, între Coronini şi Moldova Veche. De altfel, Regiunea Banat se află poziţionată pe numeroase focare seismice, care se grupează în două areale: unul în partea de sud-est a regiunii, iar al doilea în imediata apropiere a municipiului Timişoara. Cutremurele bănăţene sunt caracterizate prin adâncimea mică a focarului (5 – 15 km), zonă redusă de influenţă în jurul epicentrului, mişcări orizontale şi verticale de tip impuls cu o durată scurtă.

NOTĂ: Scara Medvedev-Sponheuer-Karnik, cunoscută și sub numele de MSK sau MSK-64, este o scară de intensitate macroseismică utilizată pentru a evalua intensitatea tremurăturilor pe baza efectelor observate într-o zonă în care are loc cutremurul. La începutul anilor 1990, Comisia Seismologică Europeană (ESC) a folosit multe dintre principiile formulate în MSK pentru dezvoltarea scării macroseismice europene, care a devenit acum standardul de facto pentru evaluarea intensității seismice în națiunile europene.

1 COMENTARIU

  1. daca tot ati postat harta aceea, explicati oamenilor si ce inseamna acele valori, 6-7-8msk
    asa, este doar o alta stire pe jumatate, ca multe altele; ca si calitatea noilor “jurnalisti”..

Comments are closed.

De același autor

Related Articles