ISU “Semenic” a plecat în control la discoteci, cluburi şi alte localuri

isu semenic pompieri (2)

La sfârşitul săptămânii trecute, cadre ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Semenic” Caraş-Severin, în cooperare cu efective ale inspectoratelor judeţene de poliţie şi jandarmi au efectuat 23 de controale inopinate.

Prima acţiune de control a avut loc în noaptea de vineri spre sâmbătă, la cluburile şi discotecile care funcţionează în Casa de Cultură a Sindicatelor din Reşiţa şi în zona Piaţa Nord. Toate aceste localuri erau închise la momentul controlului.

Sâmbătă şi duminică au fost desfăşurate 17 controale în baruri amplasate la parterele blocurilor din Reşiţa şi săli de festivităţi din municipiul Caransebeş. 11 dintre aceste controale au fost finalizate cu documente de control, iar pentru deficienţele constatate s-au aplicat un număr de opt amenzi contravenţionale în valoare de 16.500 lei. A existat şi un număr de spaţii ale căror proprietari nu au fost prezenţi la momentul controlului, au fost lăsate înştiinţări în vederea prezentării la ISU pentru verificarea autorizaţiei de securitate la incendiu.

De la începutul acestui an şi până la sfârşitul lunii octombrie, structura de specialitate din cadrul ISU Caraş-Severin a emis 52 avize şi 33 autorizaţii de securitate la incendiu. Pentru neîndeplinirea cerinţelor prevăzute de legislaţia în vigoare au fost respinse 29 cereri de avize şi 31 pentru autorizaţii de securitate la incendiu.

Activităţile de verificare şi reverificare vor continua în perioada următoare.

În perioada amintită, la nivelul judeţului Caraş-Severin, au fost efectuate 1.175 controale de specialitate la agenţi economici, instituţii şi alte tipuri de obiective, în urma cărora au fost constatate 3.991 deficienţe privind apărarea împotriva incendiilor. O parte dintre aceste deficienţe au fost soluţionate pe timpul controlului, însă 2.566 au fost sancţionate conform reglemetărilor legislative.

proprietarul ori beneficiarul construcţiei are obligaţia să solicite şi să obţină avizul înainte de începerea lucrărilor execuţie la construcţii noi, de modificare a celor existente şi/sau la schimbarea destinaţiei acestora. Totodată, proprietarul ori beneficiarul are obligaţia obţinerii autorizaţiei de securitate la incendiu înainte de punerea în funcţiune a clădirilor ori spaţiilor amenajate în clădiri care intră sub incidenţa HGR nr. 1739/2006 pentru aprobarea categoriilor de construcţii şi amenajări care se supun avizării şi/sau autorizării privind securitatea la incendiu, cu modificările şi completările ulterioare.

Astfel, potrivit normelor actuale, spaţiul trebuie autorizat din punct de vedere al securităţii la incendiu, în măsura în care:

– are destinaţia de alimentaţie publică şi o suprafaţă desfăşurată mai mare sau egală cu 200 mp;

– are funcţiunea de comerţ şi o suprafaţă desfăşurată mai mare sau egală cu 400 mp;

– este sală aglomerată (mai mult de 200 persoane la parter şi o suprafaţa ce revine unei persoane mai mică de 4 mp).

(Daniel Babun)

Cele mai citite

Related Articles