ISU avertizează: Vreme deosebit de rece și ger!

Începând de vineri, 12 februarie ora 12.00, a intrat în vigoare o nouă atenționare meteorologică COD GALBEN, valabilă până luni, 15 februarie la ora 10.00, ce vizează o vreme deosebit de rece și ger, fiind prognozate temperaturi ce vor coborâ frecvent sub -10 grade, încadrându-se, în general, între -18 și -8 grade, cu maxime cuprinse între -10 și -2 grade.

ISU Mehedinți a transmis înștiințări tuturor comitetelor locale pentru situații de urgență, în vederea luării măsurilor ce se impun, pentru a veni în sprijinul populației. Astfel, s-a dispus operaționalizarea spațiilor special amenajate pentru persoanele fără adăpost, precum și identificarea tuturor persoanelor care locuiesc în spații fără încălzire curentă și cazarea acestora în adăposturi. O atenție deosebită se va acorda și persoanelor vârstnice sau cu dizabilități care locuiesc singure, precum şi a celor cu afecţiuni medicale grave.

Având în vedere temperaturile scăzute, recomandăm cetățenilor să poarte haine groase, în mai multe straturi, fără a le lipsi căciula şi mănuşile. Totodată, să consume legume, fructe şi lichide, însă să evite excesul de cofeină şi alcool.

De asemenea, trebuie să fie atenţi la semnele de hipotermie. Acestea includ frisoane incontrolabile, pierderea memoriei, dezorientare, incoerenţă, exprimare neclară, somnolenţă şi epuizare aparentă. Dacă observă persoane care prezintă astfel de simptome, trebuie să le ducă într-un spaţiu călduros, să le îndepărteze hainele umede, încălzindu-le mai întâi partea centrală a corpului. Dacă persoana este conştientă, i se vor administra băuturi calde non-alcoolice. Se va solicita ajutor medical cât mai urgent posibil.

Facem apel la cetățeni, să respecte măsurile de apărare împotriva incendiilor, atunci când își încălzesc locuințele, pentru a preveni situațiile de urgență care le pot pune în pericol viața și bunurile.          

COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

Sursa foto: Capital

De același autor

Related Articles