O pacientă în vârstă de 64 de ani a primit o a doua şansă la viaţă! În cursul acestei săptămâni în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Timisoara a fost efectuată cu succes, pentru prima dată în ţara noastră, o procedura de implantare a unui dispozitiv intrasacular de deviere de flux într-un anevrism cerebral intracranian.

Pacienta suferise 2 anevrisme cerebrale, dintre care unul probabil rupt, cu hemoragie subarahnoidiana abundentă dar cu examen neurologic normal şi cefalee puternică. În aceste condiţii echipa spitalului a fost nevoită să trateze ambele anevrisme cerebrale (unul a fost tratat cu tehnica clasica de plasare de coiluri în sacul anecrismal iar al doilea prin tratarea cu acest dispozitiv intrasacular).

Al 2-lea anevrism era neabordabil neurochirurgical din cauza imediatei vecinatati cu trunchiul cerebral, structura anatomica vitala. Lipsa acestei intervenții de urgenta ar fi fost fatala. 

Procedura a fost efectuata de catre o echipa condusa de medicul neuroradiolog interventionist, Dr. Cristian Mihalea (CHU Bicetre, Paris Franta) si medicii SCJUPBT, Dr. Adrian Tutelca, Dr. Catalin Juratu, Dr. Dana Crisenescu si Dr. Adrian Popica, din cadrul compartimentului  radiologie interventionala. Procedura marcheaza o noua etapa in neuroradiologia interventionala romaneasca deoarece acest tip de dispozitiv reprezinta varful tehnologic actual la nivel mondial in tratamentul minim invaziv al anevrismului cerebral. 

Astfel de proceduri trebuie efectuate cat mai repede deoarece în primele 48 de ore resângerarea unui anevrism rupt poate fi fatal.

Pacienta se află în afara oricărui pericol, urmând ca în zilele următoare să fie externată la domiciliu.