UPDATE Preşedintele CJ Arad, Nicolae Ioţcu, arestat preventiv pentru 30 de zile

Nicolae Iotcu

Update ora 21.45

Magistraţii Tribunalului Timiş au decis sâmbătă arestarea preşedintelui CJ Arad, Nicolae Ioţcu, pentru 30 de zile, admiţând solicitarea procurorilor DNA.

Decizia a fost pronunţată în jurul orei 20.30, cu doar câteva minute înainte de a expira Ordonanţa prin care Ioţcu a fost reţinut vineri seara, pentru 24 de ore.

Magistraţii Tribunalului Timiş au rămas în pronunţare, sâmbătă seara, în cazul cererii procurorilor DNA Timişoara privind arestarea preventivă a preşedintelui Consiliului Judeţean Arad, Nicolae Ioţcu, acuzat de trafic de influenţă.

Ioţcu a fost reţinut vineri seara, pe bază de Ordonanţă, pentru 24 de ore, fiind dus în Arestul IPJ Timiş, după ce a fost audiat de procurorii anticorupţie la Timişoara.

Ordonanţa expiră sâmbătă la ora 21.30.

Procurorul de caz a cerut arestarea lui Ioţcu, susţinând că probele strânse dovedesc că acesta nu era la prima faptă de acest gen. De cealaltă parte, învinuitul a fost însoţit de patru avocaţi, unul dintre aceştia, Gheorghiţă Mateuţ susţinând că nu existe probe care să demonstreze vinovăţia clientului său. De asemenea, Nicolae Ioţcu a dat declaraţii în faţa instanţei şi a susţinut că este nevinovat, el ‘nesolicitând niciodată bani pentru contractele derulate de Consiliul Judeţean Arad’ şi că ‘nu se ocupa de aceste proceduri’.

În Ordonanţa de reţinere a procurorilor se arată că ‘în cursul anului 2012, inculpatul Ioţcu Petru Nicolae, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Arad, a pretins de la administratorul unei societăţi comerciale suma de 40.000 de euro, pentru a-şi exercita influenţa în cadrul procedurii organizate la nivelul Consiliului Judeţean Arad, pentru atribuirea preferenţială a unui contract de achiziţie publică privind ‘Furnizarea în leasing de echipamente medicale pentru dotarea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad’, în valoare de 1.600.000 de euro’.

‘Astfel, inculpatul Ioţcu Petru Nicolae a determinat funcţionari din subordine să întocmească un caiet de sarcini preferenţial şi a stabilit comisia de evaluare a ofertelor depuse, influenţând pe membrii comisiei, astfel încât aceştia să stabilească ca şi câştigător al procedurii societatea menţionată anterior în asociere cu o altă firmă. Urmare a acestei influenţe exercitate, contractul respectiv a fost câştigat în luna octombrie 2014 de către asocierea formată din cele două societăţi. La data de 22 iulie 2015, inculpatul Ioţcu Petru Nicolae a primit de la administratorul firmei respective, printr-un intermediar, suma de 35.000 lei, urmând ca ulterior să i se remită în mai multe tranşe şi diferenţa din suma totală pretinsă’, precizează DNA.

În data de 24 iulie 2015, cu ocazia primirii sumei de 10.000 euro de la persoana intermediară (reprezentând o nouă tranşă din suma totală de 40.000 de euro), inculpatul Ioţcu Petru Nicolae a fost prins în flagrant de către procurorii anticorupţie, asupra sa fiind găsită suma respectivă de bani, se menţionează în comunicat.

DNA mai arată că, în cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii şi Direcţiei Generale Anticorupţie.

Agerpres

De același autor

Related Articles