Direcţia de Sănătate Publică din Caraş-Severin atrage atenţia că, o dată cu începerea sezonului cald, apar pe străzi şi comercianţii ambulanţi de produse de sezon care îşi vând marfa în condiţii care lasă de dorit. Nici medicii nu recomandă cetăţenilor să-şi cumpere îngheţată, dulciuri sau produse de patiserie, din locuri neamenajate, deoarece există astfel pericolul ca alimentele comercializate să nu fie conforme cu normele de igienă şi de calitate în vigoare, iar sănătatea consumatorilor poate fi pusă în pericol.

În primul rând, atât cei care prepară mancare, cât şi cei care intră în contact cu aceasta trebuiă să aibă o sănătate impecabilă. Unele virusuri se transmit şi prin apa: hepatita A, Giardia lamblia, Cryptosporidium parvum. Purtători de agenţi patogeni sunt şi micile animale sau insecte care pot intra in contact cu alimentele: muste, furnici, gandaci de brutarie, rozătoare. Prezenta pesticidelor sau a medicamentelor in alimente poate, de asemenea, crea probleme.

Şi conservele făcute în casă ne pot imbolnăvi. În România s-au înregistrat de curând cazuri de botulism, toxiinfecţie alimentară severă cauzata de ingerarea de alimente infestate cu bacilul botulinic. In astfel de conditii sunt afectate atat sistemul nervoş cat si tubul digestiv. Acest bacil şi toxina sa trăiesc în special în animalele domestice şi sălbatice ierbivore. Principalele surse: preparate din carne şi ciuperci, peste, legume şi fructe conservate acasă. Produsele contaminate cu bacil botulinic nu îşi schimbă gustul, culoarea sau textura, de aceea contaminarea este inevitabilă.

Însă de foarte multe ori sănătatea stă în mâna noastră. De aceea măsurile de profilaxie sunt obligatorii. Spre exemplu, spală cu apă fierbinte şi săpun orice suprafaţă care a intrat în contact cu carnea crudă în special cea de pui, evită consumul de apă sau cuburi de gheaţă din locuri neigienice. Pentru a se evita deshidratarea, trebuie consumate multe lichide, dar evitate cafeaua şi alcoolul.