Urmare a unor sesizări primite la Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Caraş Severin privind abandonarea de deşeuri municipale în zona localităţii Iaz şi pe amplasamentul unei societăţi comerciale de pe raza localităţii Glimboca, comisari ai GNM, însoţiţi de reprezentanţi ai IPJ Caraş Severin s-au deplasat la faţa locului pentru a verifica aspectele sesizate.

În timpul verificărilor, s-a constatat existenţa unor cantităţi semnificative de deşeuri, depozitate direct pe sol, cea mai mare cantitate (aproximativ 200 tone) fiind identificată la punctul de lucru al SC Tuburi Metalice Flexibile SRL din localitatea Glimboca, societate care are ca activitate principală colectarea de deşeuri metalice. În baza unui contract de transport marfă şi închiriere containere, contract încheiat cu SC Green Ecobauer SRL, SC Tuburi Metalice Flexibile SRL transporta deşeurile menajere de la Reşita în scopul eliminării la SC Sacomet SA Horezu. Întrucât în formularele de încărcare-descărcare pentru deşeuri nepericuloase prezentate de reprezentanţii societăţii existau neconformităţi cu privire la transporturile de deşeuri menajere, comisarii GNM au aplicat firmei respective o amendă în valoare de 20.000 lei. De asemenea, au impus operatorului economic măsuri cu termene de realizare, respectiv interzicerea abandonării, depozitării sau eliminării deşeurilor menajere transportate în alte zone decât cele prevăzute în contract şi transportarea deşeurilor municipale aflate pe amplasamentul firmei la un depozit de deşeuri conform.

Totodată, pentru abandonarea deşeurilor din incinta societăţii şi celor identificate pe raza localităţii Iaz, urmează să fie înaintată o sesizare penală către organele de cercetare penală competente, vinovaţii riscând o pedeapsa de 6 luni la 5 ani de inchisoare. (aviz celor ce apelează la asemenea practici).