Încep înscrierile la Evaluarea Națională 2023

Potrivit calendarului publicat în Monitorul Oficial, perioada de înscriere la Evaluarea Națională 2023 este cuprinsă între 6-9 iunie.

Înscrierea candidaților se face automat de către secretariatele școlilor, elevii de clasa a VIII-a urmând să încheie cursurile pe 9 iunie. Conform datelor transmise de Inspectoratul Şcolar Judeţean, în Caraş-Severin sunt aşteptaţi să susţină examenul 1979 de elevi.

Proba la Limba română se va desfășura pe 19 iunie, iar proba la Matematică este programată pe 21 iunie.

Primele rezultate ar urma să se afișeze pe 28 iunie, iar cele finale, de după contestații, pe 4 iulie 2023.

Cu toate acestea, din cauza grevei profesorilor, este posibilă refacerea calendarului stabilit pentru susținerea probelor de la Evaluare Națională.

Calendar probe și rezultate de la Evaluare Națională 2023

 • 6 – 9 iunie 2023: Înscrierea la Evaluarea Națională;
 • 9 iunie 2023: Încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a;
 • 19 iunie 2023: Limba și literatura română – probă scrisă;
 • 21 iunie 2023: Matematica – probă scrisă;
 • 22 iunie 2023: Limba și literatura maternă – probă scrisă;
 • 28 iunie 2023 (până la ora 14:00): Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor;
 • 28 iunie 2023 (ora 16:00 – ora 19:00) – 29 iunie 2023 (ora 8:00 – ora 12:00): Depunerea contestațiilor;
 • 29 iunie – 4 iulie 2023: Soluționarea contestațiilor;
 • 4 iulie 2023: Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor.

Cum se desfăşoară testarea la Evaluare Naţională pentru clasa a VIII-a în 2023

Potrivit metodologiei, elevii nu au voie să intre în sălile de examen cu ghiozdane, rucsacuri, poșete, sacoșe și alte astfel de obiecte. Acestea vor fi lăsate în spațiile de depozitare a obiectelor.

Elevilor care susţin examenul de Evaluare Naţională 2023 li se permite accesul în săli până la ora 8:30.

Probele la Evaluare Naţională 2023 pentru clasa a VIII-a încep la ora 9:00, moment în care, în fiecare sală, vor fi distribuite subiectele.

Timpul destinat rezolvării subiectelor la română de la Evaluare Naţională 2023 este de două ore din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev.

Media obținută de candidați la Evaluarea Națională 2023 va fi singura care va conta pentru media de admitere la liceu. Ministerul Educației a decis ca, începând de anul acesta, media claselor 5-8 să nu mai conteze la media de admitere la liceu.

Totodată, înregistrarea şi monitorizarea timpului de rezolvare a testelor de la Evaluare Naţională se fac de către administratorul de test.

Acesta asigură respectarea ordinii şi a liniştii în sala de clasă în timpul susţineri testelor de la Evaluare Naţională 2023.

La finalul timpului alocat testelor de la Evaluare Naţională, profesorul recuperează testele de la elevi, conform procedurilor menţionate în metodologie.

Calendar admitere liceu 2023

Calendarul admiterii la liceu 2023 a fost publicat în Monitorul Oficial, iar acesta arată în felul următor:

 • 6-7 și 10-14 iulie – introducerea în baza de date computerizată a datelor din fișele de înscriere;
 • 6-7 și 10-14 iulie – verificarea de către părinți și candidați a corectitudinii datelor din fișa listată de calculator, corectarea eventualelor greșeli în baza de date computerizată și listarea fișelor corectate din calculator, operațiuni ce se vor realiza utilizând aplicația informatică centralizată;
 • 17 iulie – termenul-limită pentru transmiterea bazei de date de la centrele de înscriere la centrul de admitere județean/al municipiului București, precum și a listei absolvenților care nu participă la repartizarea computerizată, prin confirmarea operațiunilor specifice în aplicația informatică centralizată. Predarea/transmiterea de către comisia din centrul de înscriere a fișelor de opțiuni originale la centrul de admitere județean/al municipiului București;
 • 17 iulie – transmiterea bazei de date de la centrele de admitere județene/al municipiului București la Centrul național de admitere prin confirmarea, de către acestea, a finalizării operațiunilor specifice, în aplicația informatică centralizată;
 • 18 iulie – verificarea și corectarea eventualelor erori din bazele de date, precum candidați aflați în baza de date pentru admiterea computerizată și care au fost deja admiși la liceele la care se susțin probe de aptitudini etc., de către Comisia națională de admitere și comisiile de admitere județene/a municipiului București; transmiterea modificărilor la comisia națională;
 • 18 iulie 2023 – corectarea erorilor și confirmarea încheierii modificărilor în aplicația informatică centralizată;
 • 19 iulie – comunicarea rezultatelor candidaților repartizați computerizat în învățământul liceal și afișarea în unitățile de învățământ gimnazial a listei cu locurile neocupate în unitățile de învățământul liceal din județ/municipiul București;
 • 20-25 iulie 2023 – depunerea dosarelor de înscriere la școlile la care candidații au fost repartizați;
 • 25 iulie – transmiterea de către unitățile de învățământ liceal a situației locurilor rămase libere în urma neînscrierii candidaților admiși în această etapă de admitere;

De același autor

Related Articles