Încep controalele la comercianții de articole pirotehnice din Caraş-Severin

Inspectorii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă din Caraş-Severin desfăşoară acţiuni de control în intervalul 04 decembrie 2023 – 05 ianuarie 2024 cu scopul de a verifica modul în care se respectă prevederile legale la comercializarea articolelor pirotehnice.

Această acțiune de control e motivată de unele evenimente grave petrecute în anii anteriori în ţară şi în străinătate, care s-au soldat cu explozii şi incendii de mari proporții la depozite de articole pirotehnice. Aceste evenimente au provocat mari pagube materiale și chiar decese. Un alt motiv este faptul că în perioada sărbătorilor de iarnă se înregistrează cazuri frecvente de vătămări corporale produse prin utilizarea articolelor pirotehnice de către tinerii sub vârsta de 18 ani.

Precizăm că articolele pirotehnice fac obiectul legislației privind regimul materiilor explozive, aceste articole pirotehnice sunt incluse în categoria produselor periculoase și au o aplicabilitate largă cu ocazia diferitelor evenimente și festivități, gama de produse fiind diversificată și în continuă creștere urmare a cerințelor de pe piață,” au transmis, într-un comunicat de presă, reprezentanţii ITM Caraş-Severin.

Inspectorii de muncă efectuează controale la comercianţii şi deținătorii de astfel de articole,  pentru a se verifica dacă:

– sunt autorizați conform legii de către Inspectoratul Teritorial de Muncă Caraș-Severin și Inspectoratul Județean de Poliție Caraș-Severin;

–  au angajați personal autorizat ca pirotehniceni;

– mișcarea articolelor pirotehnice (respectiv intrarea și ieșirea acestora) se face în baza documentelor prevăzute de lege;

– transportul articolelor respective se face cu respectarea prevederilor legale;

– depozitarea acestora este conformă;

– dacă nu sunt depășite cantitățile aprobate pentru a fi depozitate;

– articolele sunt etichetate conform legii și au aplicate instrucțiunile de utilizare în limba română.

În comunicat se mai menţionează faptul că, în situația în care este necesar, în baza protocolului încheiat între Inspecția Muncii și Ministerul Administrației și Internelor, Inspectoratului Teritorial de Muncă din Caraş-Severin va colabora şi cu Inspectoratul Județean de Poliție Caraș-Severin.

Cele mai citite

Related Articles