Încep controalele la comercianţii de articole pirotehnice

În perioada 05.12.2022 – 06.01.2023 inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Caraş-Severin vor desfăşura acţiuni de control cu scopul de a verifica modul în care se respectă prevederile legale la comercializarea articolelor pirotehnice.

Această acțiune de control e motivată de evenimente grave petrecute în anii anteriori în ţară şi în străinătate, care s-au soldat cu explozii şi incendii de mari proporții la depozite de articole pirotehnice. Aceste evenimente au provocat mari pagube materiale și chiar decese. Un alt motiv este faptul că în perioada sărbătorilor de iarnă se înregistrează cazuri frecvente de vătămări corporale produse prin utilizarea articolelor pirotehnice de către tinerii sub vârsta de 18 ani.

Articolele pirotehnice fac obiectul legislației privind regimul materiilor explozive, aceste articole pirotehnice sunt incluse în categoria produselor periculoase și au o aplicabilitate largă cu ocazia diferitelor evenimente și festivități, gama de produse fiind diversificată și în continuă creștere urmare a cerințelor de pe piață.

Inspectorii de muncă vor efectua controale la comercianţii şi deținătorii de astfel de articole,  pentru a se verifica dacă:

– sunt autorizați conform legii de către Inspectoratul Teritorial de Muncă Caraș-Severin și Inspectoratul Județean de Poliție Caraș-Severin;

–  au angajați personal autorizat ca pirotehniceni;

– mișcarea articolelor pirotehnice (respectiv intrarea și ieșirea acestora) se face în baza documentelor prevăzute de lege;

– transportul articolelor respective se face respectând prevederile legale;

– depozitarea acestora este conformă

– dacă nu sunt depășite cantitățile aprobate pentru a fi depozitate;

– articolele sunt etichetate conform legii și au aplicate instrucțiunile de utilizare în limba română.

În baza protocolului încheiat între Inspecția Muncii și Ministerul Administrației și Internelor, instituția  noastră va colabora cu Inspectoratul Județean de Poliție Caraș-Severin.

De același autor

Related Articles