Incendiul din Masivul Domogled – pe cale să fie declarat stins în cursul zilei de astăzi!

Incendiul din Masivul Domogled este aproape stins, acțiunea de recunoaștere din cursul acestei dimineți arătând că nu mai există focare! Doar la sol există riscul ca unele resturi fumegânde sub stratul de frunze să fie descoperite de vânt și să se reaprindă! În zonă au rămas astăzi doar ofițerii și subofițerii ISU SEMENIC și personalul Direcției Silvice Reșița, iar recunoașterea din aer a fost realizată de elicopterul Inspectoratului General al Aviației!

Ne aflăm încă în operațiunea noastră de stingere, dar vorbim despre această acțiune spre finalul ei, în sensul în care aseară, la ultima verificare a terenului, niciun focar nu mai prezenta pericol – nu mai fumega, nu mai ardea nimic – și toate focarele au fost stinse! Noaptea este pentru pădure o oportunitate deschisă oricărei operațiuni, în sensul în care vântul poate declanșa alte focare, dar tocmai din acest motiv de dimineață am trimis pădurarul într-un punct de observație, într-un punct înalt, de und se vedea toată panorama locului incendiat, pădurarul raportându-mi la prima oră faptul că focarul nu mai există, practic! Nu renunțăm la operațiunea noastră și menirea noastră de a supraveghea acestă zonă! Bineînțeles că și dacă îl declarăm stins în cursul zilei de astăzi, în continuare vom supraveghea zona arsă timp de câteva zile, pentru a nu ne trezi că focarul reizbucnește! Stratul de frunze este foarte gros și sub adâncimea lui o mică scânteie se poate declanșa din cauza vântului și poate, la rândul ei, declanșa din nou incendiul! Vom supraveghea în continuare și vom monitoriza foarte atent această zonă!, ne-a declarat ing. Grigore Bardac – șeful Ocolului Silvic Băile Herculane.

Operațiuni de recunoaștere a efectuat în această dimineață și elicopterul rămas încă în zonă : Cu acest scop s-a ridicat și elicopterul și în urma discuțiilor pe care le-am purtat cu piloții elicopterului și comandantul ISU SEMENIC, am stabilit ca acest zbor să se desfășoare la prima oră, pentru că fumul este mult mai vizibil dimineață, dacă el există! Pe teren acționăm în această zi cu 37 de pădurari și reprezentanții ISU SEMENIC, în jur de 40 de pompieri! Există șanse foarte mari să declarăm incendiul stins astăzi, ne dorim acest lucru, pentru că oboseala a intervenit în rândul tuturor, fiindcă de când a izbucnit acest incendiu și până în prezent noi am fost prezenți acolo la datorie în fiecare zi, începând de la primele ore ale zilei și până noaptea târziu!, ne mărturisește ing. Grigore Bardac.

Paul-Sever SMADU