În vestul ţării, petardele se vând „sub acoperire”

petarde 9

Articole pirotehnice sunt la mare căutare în aceste zile, iar oamenii nu ţin cont că acestea sunt comercializate ilegal. Mai mult decât atât, şi cumpărătorul riscă pedepse aspre.

Două hunedorence sunt acuzate că au vândut o jumătate de tonă de petarde interzise. Poliţiştii hunedoreni au efectuat ier, cinci percheziţii domiciliare la locuinţele unor persoane suspecte din Topliţa şi Hunedoara. Patroana unei firme autorizate pentru a deţine şi a comercializa articole pirotehnice din categoria F1, a vândut peste 23 de kilograme de petarde mult mai puternice şi mai periculoase pentru care nu avea autorizaţie. La fel a procedat şi o altă femeie, tot administrator, care a vândut 450 kg de articole pirotehnice din categoriile F1, F2, F3 şi F4.

Tot ieri, dar în Timişoara, jandarmii au surprins un tânăr care avea la vânzare 4 mii de petarde din categoriile interzise de lege.

Şi în judeţul Caraş-Severin s-au făcut controale, dar situaţia este mai bună, spune purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, Marius Săndulescu.

De la începutul lunii jandarmii şi poliţiştii au descoperit doar două cazuri, la care se adaugă un al treilea depistat ieri la Berzovia. Un tânăr din localitate oferea spre vânzare 1900 de petarde de diferite dimensiuni şi 49 de obiecte pirotehnice de tip rachetă.

Conform art. 37 din legea 126/1995 privind regimul materiilor explozive, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 1 an sau cu amendă: orice operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept; comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile F1 şi P1 către persoane care nu au împlinit vârsta de 18 ani; comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni (adică F2, F3 şi F4).

(Sebastian Dragomir)

Cele mai citite

Related Articles