Având în vedere că la nivelul județului Timiș s-a ajuns la peste 1.000 de cazuri de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2, dintre care 67 cazuri soldate cu deces, Direcția de Sănătate Publică a Județului Timiș trage un semnal de alarmă și face apel la responsabilitatea și maturitatea cetațenilor pentru ca împreună să limităm răspândirea infecției cu noul coronavirus.

Cu tot riscul de a ne repeta, vă rugăm să conștientizați necesitatea și importanța de a purta mască în spații închise, de a evita aglomerațiile, de a spăla mâinile cât mai des, de a păstra distanțarea fizică și de a da dovadă de respect unii față de alții, supunându-ne recomandărilor medicilor specialiști.

Este necesar să luăm atitudine, să tratăm cu seriozitate situația actuală și să fim exemple pentru cei din jurul nostru, respectând regulile. La 5 luni de la identificarea primului caz pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, în județul Timiș, prin eforturile comune ale tuturor structurilor implicate în prevenirea răspandirii virusului, s-a atins cifra de 2.396 teste prelucrate în ultimele 24 de ore. Precizăm că în ultimele 7 zile au fost prelucrate 9.581 teste, cu o medie de 1.368 de teste/zi”, ne-au declarat reprezentanţii DSP Timiş.

Situația epidemiologică, la nivelul județului Timiș, în contextul pandemiei COVID-19, se prezintă astfel:

-Numărul total de persoane internate confirmate COVID-19: 169

-Numărul total de persoane internate in ATI: 9

-Numărul total de cadre medicale confirmate COVID-19 de la debut: 134

-Numărul total persoane externate la cerere în ultimele 24 de ore: 0

– Numărul de anchete epidemiologice în curs de desfasurare, în ultimele 24 de ore: 31

-Numărul total de teste in ultimele 24 de ore, la nivelul jud. Timiș: 2.396

-Numarul total de decese COVID-19, la nivelul judetului Timiș : 67

Din totalul de focare declarate până la aceasta dată, mai sunt active și se află în supraveghere epidemiologică 7 focare, 3 focare fiind închise.

TIMISOARA UNITATE PROCESARE CARNE – 174 cazuri confirmate – Focar in supraveghere TIMISOARA UNITATE SANITARA CU PATURI IN REGIM PRIVAT- 6 cazuri confirmate – Focar in supraveghere SPITALUL DE PSIHIATRIE GATAIA-12 cazuri confirmate – Focar in supraveghere UNITATE ECONOMICA – 3 cazuri confirmate- Focar in supraveghere COMUNITATE sat/ comuna – 11 cazuri confirmate- Focar in supraveghere CENTRU privat de îngrijiri paliative- 10 cazuri confirmate- Focar in supraveghere ZONA FAGET – 52 cazuri confirmate si două decese Direcţia de Sănătate Publică Timiș, prin personalul de specialitate urmărește și monitorizează cu deosebită atenție evoluția situației infecției cu noul coronavirus în această zonă.

În acest context, au fost indentificate toate persoanele care se încadrau în definiția contactului apropiat, fiind testați conform Metodologia de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus (COVID-19), actualizată și s-a dispus maăsura carantinării, după caz. În vederea efectuarii anchetei epidemiologice DSP Timiș a nominalizat o persoană responsabilă, care împreuna cu o echipa de specialiști analizează și implementează măsurile sanitare impuse de situație. Pentru un plus de siguranță, în zona respectivă. s-a stabilit un calendar pentru efectuarea dezinfecției periodice a spațiilor publice. S-a luat legătura cu medicii de familie pe raza localității care au fost cooptati cu contactarea și monitorizarea din punct de vedere medical a contacților izolați la domiciliu și acordarea asistenței medicale a populației din zona respectivă;

La nivelul Direcţiei de Sănătate Publică Timiș funcţionează o linie telefonică de urgenţă, 0770849869, unde cetăţenii pot obţine informaţii utile de prevenire şi combatere COVID-19 iar în cadrul Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervențiilor Timiș – CJCCI Timiș au fost alocate două numere de telefon mobil 0770849869 și 0770849705, precum și o adresă de email covid.timis@gmail.com, pentru a veni în sprijinul cetățenilor județului Timiș.

Cetăţenii pot să apeleze numărul unic de urgență 112 doar pentru situații de urgență, iar pentru solicitarea de informații să apeleze linia TELVERDE.