radiatii-ciudanovita

Nivelul radiaţiilor de pe haldele de deşeuri miniere radioactive din perimetrul Ciudanoviţa – Natra – Lişava este de trei ori mai mare decât nivelul de alertă susţin membrii Grupului Ecologic de Colaborare Nera, organizaţie care a monitorizat în ultimele două luni calitatea mediului din zonă. Monitorizarea a fost făcută pe traseul DJ Oraviţa–Ciudanoviţa–Jitin în cadrul unui proiect destinat stopării activităţilor antropice ilegale care agresează mediul din sudul Banatului. Un tabel complet cu măsurătorile efectuate în acea perioadă a fost trimis autorităţilor direct responsabile din judeţul Caraş-Severin, Agenţia pentru Protecţia Mediului şi Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Caraş-Severin.

Carmen Sorescu-directorul APM–CS a declarat pentru Radio România Reşiţa, că acţiunea de monitorizare a zonei de către reprezentanţii GEC Nera a avut loc fără acceptul instituţiei pe care o conduce, iar atât locurile de măsurare cât şi punctele de control dar şi echipamentul folosit de reprezentanţii grupului de acţiune nu au fost corespunzătoare. Măsurătorile şi constatările acestora au fost efectuate în perimetrul minier, o zonă controlată cu reguli speciale de acces, supusă lucrărilor de închidere şi ecologizare, acţiuni care se desfăşoară în etape în funcţie de fondurile alocate de către Guvernul României, a mai spus aceasta.

Din anul 2010, Agenţia pentru Protecţia Mediului Caraş-Severin desfăşoară programul de monitorizare periodică a zonele cu fondul natural modificat antropic din judeţ. Frecvenţa determinărilor este una semestrială, iar probele de mediu analizate se rezumă la apa de suprafaţă şi freatică, sol necultivat şi vegetaţia spontană.

Conform ultimelor măsurători efectuate în zona Ciudanoviţa – Natra – Lişava, nu au fost constatate depăşiri sau creşteri semnificative ale nivelului radioactivităţii în acest perimetru, a precizat Carmen Sorescu – directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Caraş-Severin.

Carmen Sorescu:

(Hardy Cvoica)