În Caraş-Severin a fost suplimentat numărul de doze de antiviperin după ce zilele trecute o femeie a fost muşcată la Ochiul Beiului de un pui de viperă

În judeţul Caraş-Severin a fost suplimentat numărul de doze de vaccin antiviperin după ce zilele trecute o femeie în vârstă de 43 de ani a fost muşcată la Ochiul Beiului de un pui de viperă.

Femeie a beneficiat de o doză de vaccin şi se află în afara oricărui pericol. La ora actuală la spitalele din judeţ mai sunt 8 doze de vaccin antiviperin, suficiente, ne-a declarat şeful Direcţiei de Sănătate Publică din Caraş-Severin, Dănilă Miloş.

Atenţie! Zonele populate de vipere din judeţ sunt: Cheile Caraşului, Cheile Nerei, Cheile Gârliştei, Valea Beiului, Clisura Dunării, Baile Herculane-Valea Cernei şi Ciudanoviţa.

Iată mai jos, câteva reguli simple oferite de cei de la Wild Caraş-Severin pentru cei care fac plimbări în natură pentru a nu a avea probleme cu viperele:

– În primul rând,  să se informeze în privinţa traseului pe care urmează să-l parcurgă. Viperele au un camuflaj extrem de bun, aşa că nu va bazaţi că o să le vedeţi. Aţi fi uimiţi dacă aţi şti pe lângă cate aţi trecut!

– Trebuie să aibă un echipament corespunzător: bocanci, pantaloni lungi dintr-un material mai rezistent, (ciorapul tras peste pantalon, măsura care ajuta şi în cazul căpuşelor). Trebuie să ştie ca o viperă în poziţie de atac poate “sări” între o treime si două treimi din lungimea ei, deci cca 30-60 cm.

– Nu intraţi în panică atunci când vedeţi o viperă! Incercaţi să o ocoliţi la o distanţă de câţiva metri, iar dacă aceasta încercă să plece, aveţi răbdare să se retragă. Dacă o întalniţi pe o potecă, iar aceasta e amorţită, puteţi să o indepărtaţi cu un băţ lung.

– Trebuie să ştie că viperele sunt active şi noaptea atunci când temperaturile sunt ridicate. Asta deoarece vipere evită temperaturile din timpul zilei şi pentru că noaptea vânează rozătoare. Acest obicei le aduce uneori în apropierea aşezărilor umane.

–  Trebuie să ştie ca viperele sunt protejate prin Legea 13/1993 privind aderarea României la Convenţia pentru conservarea vieţii sălbatice şi a habitatelor naturale din Europa, uciderea sau capturarea acestora sunt pedepsite prin lege.

– Trebuie să fie atent atunci când se aşeaza în iarbă, când face căţărări sau păseşte peste praguri de piatra sau trunchiuri de copaci căzuţi, locuri unde viperelor le place sa se camufleze. Dacă se vor trezi brusc cu un picior in faţă sau chiar pe ele, cu siguranţă vor ataca.

– Să fie mai prudent în lunile martie-aprilie, deoarece atunci întâlnirile pot fi cele mai periculoase. În primul rând, la primele ore ale dimineţii vipere sunt amorţite şi îşi conservă energia. Vor sta camuflate până când vă apropiaţi la o distanţă nepermisă şi vor riposta. Aceasta perioadă coincide şi cu perioada de împerechere, iar “nuntaşii” nu se vor da din drum nici in ruptul capului, iar dacă “le stricaţi nunta”, apropiindu-vă nepermis, vor riposta cu siguranţă.

– În cazul unei muşcături, serul antiviperin poate fi administrat după cca 6-8 ore şi, chiar dacă nu există în stoc, acestă se aduce în regim de urgenţă. Atenţie, serul ativiperin se administrează numai sub supraveghere medicală, nu achizitionaţi şi nu vă administraţi serul singuri deoarece aceste trebuie păstrat în condiţii stricte de temperatura iar unele persone pot dezvolta reacţii alergice la acesta. Nu vă mintim, muşcătura este dureroasă!

În cazul unei muscături, trebuie să ţineţi cont de următoarele lucruri:

  • Incercati să vă liniştiţi, nu intraţi în panică;
    • Sunaţi la 112 şi anuntaţi imediat incidentul. In cazul în care nu aveţi semnal, trebuie să vă deplasaţi calm până într-o zonă cu semnal GSM (serviciul de urgenţă poate fi apelat din orice retea mobila);
    • Staţi in poziţie orizontală pâna la sosirea ajutoarelor;
    • Curăţaţi locul muşcăturii cu apă;
    • Nu faceţi incizii ca să se scurgă sângele;
    • Nu aplicaţi garou, veninul va avea o concentraţie mare şi ca distruge celulele;
    • Nu aplicaţi obiecte reci sau gheaţă;
    • Nu consumaţi alcool.

2 COMENTARII

  1. Nu mai vorbiti prostii. Este vorba de ser antiviperinic. Voi confundati vaccinul cu serul. Tot aud o serie de nestiutori din presa spunand ca impotriva Covid 19 ne vaccinam cu un ser. Asta e o prostie. Vaccinul este pentru preventie, serul este pentru tratament

  2. Trebuie sa iubm serpii , Nu sa ii uram !., Nu trebuie sa ne panicam., Iar daca vedem un sarpe destul de mare trebuie sa il
    prindem si sa il gatim.,Are un gust deosebit prajit cu ceapa in ulei dupa ce a fost condimentat . Se serveste cu un vin rosu si cu mujdei de usturoi

Comentariile sunt închise.

De același autor

Related Articles