„Împreună pentru copiii noştri!” TDIS continuă!

Aproximativ 400 de copii şi tineri din Caraş-Severin vor beneficia, în perioada 16 august – 3 septembrie 2022 de activităţile educative, catehetice şi recreative desfăşurate în cadrul programul de tabere TDIS, parte a proiectului eparhial „Împreună pentru copiii noştri”, derulat de Episcopia Caransebeşului, cu sprijinul ATOR Banatul de Munte şi al mai multor parteneri judeţeni şi locali.

De marţi, 16 august, 5 comunităţi rurale şi un oraş vor găzdui programul de tabere în comunitate, după următorul program: TDIS Marga, în perioada 16-20 august, TDIS Grădinari-Greoni, între 17-21 augusţ TDIS Măureni în perioada 22-26 augusţ TDIF Oraviţa, între 27-31 augusţ TDIS Poiana Buchin, între 29 august – 2 septembrie şi TDIS Sicheviţa, între 30 august – 3 septembrie.
De departe, cel mai mare eveniment dedicat tinerilor din Caraş-Severin se va desfăşura la Oraviţa, acolo unde Tabăra din Inima Familiei va reuni peste 140 de copii şi tineri din oraş, alături de aproximativ 60 de voluntari de la ATOR Banatul de Munte. „TDIF Oraviţa reprezintă tabăra cu cei mai mulţi participanţi şi voluntari deopotrivă şi va constitui un eveniment important la nivel judeţean putem spune, pentru că va reuni peste 200 de copii şi tineri timp de 5 zile, iar o parte dintre ace?tia, vor veni din mai multe localităţi ale judeţului Caraş-Severin. Putem să spunem, deci, că va fi o adevărată întâlnire a tinerilor ortodocşi din Banatul de Munte”, a precizat coordonatorul programului TDIS, părintele Mihai Ciucur.
Acesta a mai precizat că „problemele cu care se confruntă copiii şi adolescenţii, în special în zonele rurale, sunt din ce în ce mai numeroase şi mai profunde, provocate în special de lipsa părinţilor din viaţa lor, dar şi de absenţa oportunităţi reale de dezvoltare armoniosă din punct de vedere emoţional şi spiritual. Am constatat şi în anii anteriori, dar mai ales după pandemie, o serie întreagă de probleme de ordin sufletesc, psihic, afectiv, spiritual şi de interrelaţionare pentru un număr foarte mare de copii de toate vârstele, astfel că prezenţa timp de 5 zile în comunităţi a voluntarilor noştri este, în multe cazuri, o gură de oxigen pentru copii şi, în special pentru adolescenţi. În plus, conştientizarea tuturor factorilor implicaţi – familie, Biserică, Şcoală şi comunitate – cu privire la dinamica şi complexitatea nevoilor generaţiilor tinere din zilele noastre, reprezintă un alt mare avantaj pe care proiectul nostru îl aduce la nivelul judeţului Caraş-Severin. Şi, evident, în plan duhovnicesc, prezenţa voluntarilor de la ATOR Banatul de Munte în viaţa comunităţilor din eparhie, alături de toate activităţile cu caracter misionar şi catehetic pe care conceptul TDIS le propune, reprezintă o şansă reală de descoperire a lui Dumnezeu sau, în alte cazuri, de progres duhovnicesc, mai ales că participanţii din tabere văd în tineri modele demne de urmat atât în plan moral, cât şi în plan profesional”.
Activităţile din cele 6 tabere vor fi derulate cu ajutorul unei reţele de 90 de voluntari, membri ai ATOR Banatul de Munte, alături de dascăli şi alţi voluntari din comunităţile partenere.

Conceptul de tabere TDIS propune copiilor o serie de ateliere în context non-formal şi interactiv, după cum urmează: educaţie pentru viaţă, dezvoltare personală, lucru în echipă şi comunicare, ateliere artistice, jocuri, concursuri şi seri tematice, precum şi ateliere de formare duhovnicească. Toţi copiii participanţi vor primi kit-ul taberei (format din: tricou, mapă, broşură, ecuson şi pix), precum şi premii constând în diplome şi cărţi.

Programul se desfăşoară cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, fiind derulat prin intermediul Departamentului de Tineret al eparhiei, cu sprijinul Asociaţiei Tinerilor Ortodocşi din Banatul de Munte.

În prima parte a programului, în perioada 15 iunie – 15 iulie, 353 de copii, proveniţi din 23 de localităţi ale judeţului, au participat la cele 10 tabere organizate în 9 localităţi rurale şi un oraş din Caraş-Severin.

De același autor

Related Articles