Hram la Piatra Scrisă în Duminica Tuturor Sfinţilor

Așezământul monahal ce se află la o distanță de 25 de kilometri de Caransebeș, înspre Băile Herculane, și-a sărbătorit hramul, în prima duminică după Pogorârea Sfântului Duh, denumită și Duminica Tuturor Sfinților.

Și în acest an, la așezământul monahal de la Piatra Scrisă și-au îndreptat pașii un număr mare de credincioși, veniți din Episcopia Caransebeșului, dar și din alte regiuni ale țării, pentru a se alătura obștii monahale, în ziua hramului.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în altarul de vară al așezământului monahal. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.

Așezământul monahal de la Piatra Scrisă a luat ființă în locul în care a fost descoperită, pe o stâncă, icoana Sfintei Treimi, apărută acolo în mod miraculos, considerându-se astfel că locul a fost anume ales de Dumnezeu pentru construirea lăcașului Său sfânt. Icoana a fost găsită în timpul lucrărilor la calea ferată ce urma să lege Caransebeșul de Orșova, ea putând fi văzută și astăzi pe stânca negricioasă.

Mănăstirea Piatra Scrisă se află la 25 de kilometri distanță de Caransebeș, pe drumul E70, înspre Băile Herculane. Prima mențiune documentară, singura despre Piatra Scrisă, apare pe o hartă militară austriacă din anul 1788, în care pe acest loc este trecută „Stânca Sfintei Treimi”. Noua biserică a mănăstirii a fost târnosită în anul 2008, de către Preasfințitul Părinte Episcop Lucian, la hramul așezământului mănăstiresc.

De același autor

Related Articles