Guvernul va reduce preţurile alimentelor de bază prin micşorarea adaosului comercial în cazul a 14 produse

Guvernul va reduce preţurile alimentelor de bază prin micşorarea adaosului comercial practicat de producători şi comercianţi în cazul a 14 produse. O ordonanţă de urgenţă în acest sens a fost aprobată în şedinţa de vineri a Executivului.

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat şi o schemă de sprijin pentru firmele româneşti producătoare de alimente care investesc în unităţile de procesare.

Producătorii de alimente vor putea să practice un adaos comercial de maximum 20 de procente, distribuitorii de cinci şi vânzătorii de maximum 20% pentru 14 alimente de bază, printre care pâinea, carnea, ouăle, lactatele, fructele şi legumele. Această plafonare este valabilă trei luni de zile.

La începutul şedinţei de Guvern, premierul Marcel Ciolacu a arătat că în felul acesta creşte puterea de cumpărare a cetăţenilor.

Este doar un prim pas. Nu putem spera să avem alimente mai bune la preţuri decente doar limitând temporar adaosurile comerciale. Trebuie să susţinem creşterea producţiei şi a procesării. De aceea, împreună cu colegii mei aprobăm astăzi şi o schemă de sprijin în valoare de 600 de milioane de euro pentru firmele româneşti producătoare de alimente.

O altă ordonanţă de urgenţă prevede creşteri salariale pentru medicii şi asistentele medicale care fac gărzi suplimentare. Actul normativ mai acordă vouchere de vacanţă şi deblochează negocierile pentru semnarea contractului colectiv de muncă în sistemul sanitar.

De asemenea, Guvernul a deblocat şi prima tranşă din acordul de 100 de milioane de euro pe care România îl are cu Republica Moldova. Banii vor fi folosiţi pentru a cumpăra microbuze şcolare şi pentru investiţii în lucrările de alimentare cu apă a localităţilor de peste Prut.

RRA

Cele mai citite

Related Articles