Grevă de avertisment și în Caraș-Severin

Profesorii din Sindicatul Dascălilor Cărășeni, afiliat la Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, se află în Grevă de Avertisment alături de celelalte cadre didactice din întreaga țară, care participă la această formă de protest.

Liderul de sindicat, profesor Carmen Rugină, a detaliat pentru Radio Reșița, care sunt revendicările cadrelor didactice:

1. Acordarea, încă de la începutul anului 2022, a salariilor de bază prevăzute de anexele la Legea-cadru nr. 153/2017 pentru personalul din învățământ, respectiv cadre didactice, personal didactic auxiliar și nedidactic;

2. Alocarea procentului de 6% din P.I.B. pentru finanțarea educației;

3. Adoptarea unei măsuri legislative de natură reparatorie, prin care întregul personal didactic să beneficieze de calculul și plata corecte ale drepturilor salariale cuvenite conform tranșelor de vechime în învățământ, de la data de 01.09.2017, respectiv ale drepturilor reglementate ca majorări/creșteri salariale, începând cu 01.01.2019, potrivit Legii-cadru nr. 153/2017;

4. Acordarea sporurilor pentru condițiile de muncă prevăzute de Regulamentele emise în baza Legii-cadru nr. 153/2017;

5. Plata orelor suplimentare pentru munca prestată de personalul didactic auxiliar și nedidactic peste timpul normal de muncă;

6. Suplimentarea numărului de posturi didactice auxiliare și nedidactice necesare pentru ca unitățile de învățământ să își desfășoare activitatea în condiții cât mai bune.

Prezența la școală a elevilor, însă, nu a fost tulburată, aceștia rămânând la ore, sub supravegherea cadrelor din unitățile de învățământ, fără însă a le fi predate cursurile stabilite prin programa școlară.

Liderul Sindicatului Dascălilor Cărășeni, profesor Carmen Rugină, a sugerat chiar predarea, în această perioadă de grevă, a unor lecții de educație cetățenească, prin care „să le explice elevilor ce înseamnă să trăiești într-un stat democratic, ce înseamnă să ai drepturi și libertăți, dar și ce înseamnă să ai și obligații.

De același autor

Related Articles