Gara din Băile Herculane, un pas mai aproape de reabilitare

Două firme cu experienţă în domeniu s-au înscris la licitaţia pentru reabilitarea gării din Băile Herculane, anunţă Compania Naţională de Căi Ferate.

SC CMA CONSTRUCT DEVELOPEMENT și ASOCIEREA SC GDO MOV IMPEX SRL – GLB TRANSARK SRL (lider de asociere SC GDO MOV IMPEX SRL) sunt cele două companii care concurează pentru contractul de proiectare și execuție.

Proiectul este estimat la 19,3 milioane de lei, finanţare obţinută prin Programul Transporturi 2021-2027. Câştigătorul va avea la dispoziţie 9 luni pentru elaborarea proiectului tehnic şi 17 luni pentru execuţia lucrărilor.

Clădirea centrală, monument istoric va fi reabilitată, urmând să fie restaurate elementele interioare/exterioare originale degradate – picturi inițiale, mozaicuri etc. – va fi realizată de către artiști plastici atestați pentru refacerea componentelor artistice.

Sala de așteptare va fi amenajată în holul central. Ghișeul pentru casa de bilete se va reface după modelul inițial, iar ceasul și scara interioară vor fi şi ele restaurate. CFR precizează că se vor asigura facilități pentru persoanele cu dizabilități și va fi amenajată zonă de parcare.

De asemenea, clădirea auxiliară se va transforma în Centru de Instruire a Personalului Feroviar, prin lucrări de recompartimentare.

Aflată într-o stare avansată de degradare, gara din Băile Herculane a fost construită între anii 1878-1886, fiind copia pavilionului de vânătoare, de lângă Viena, al Împărătesei Maria Tereza. În 2016 a fost desemnată cea mai romantică gară din Europa.

Cele mai citite

Related Articles