“Franceza pentru toți” la Sacu

278

“Franceza pentru toți” este un proiect român-francez destinat elevilor din clasele V-VIII de la Școlile Gimnaziale din comunele Sacu și Constantin Daicoviciu care acum învață limba franceză sau vor să-și aprofundeze cunoștințele.

Sub îndrumarea profesorului Petru Băloni, cei 12 copii care s-au înscris în acest proiect, sunt prezenți în fiecare sâmbătă, între orele 9.00 – 13.00 la Biblioteca “Timotei Popovici” din Sacu pentru cursuri de limba franceză.

Dar proiectul nu înseamnă doar cursuri de limba franceză, ci și un schimb de experiență între elevii români și cei francezi. Din partea franceză, trupa de teatru Pâte À Trac va sosi în Caraș Severin pentru a susține spectacole de teatru. Ei vor organiza și ateliere teatrale pentru copiii din Constantin Daicoviciu și Sacu. De altfel, trupa franceză a fost prezentă și în anul 2018 în Caraș Severin, în cadrul aceluiași proiect.

Profesor Petru Băloni

În luna iulie, cei 12 elevi români vor pleca, la rândul lor în Franța. Acolo vor fi găzduiți de diferite familii și vor avea ocazia să exerseze limba franceză dar și să cunoască o parte din tradițiile locale.

profesor Petru Băloni

Pentru că biblioteca “Timotei Popovici” din Sacu le pune la dispozitie calculatoare conectate la internet, elevii vor avea o primă întâlnire virtuală cu prietenii francezi, luna viitoare. Atunci se vor cunoaște și își vor testa cunoștințele de limba franceză acumulate de la începerea cursului.

Proiectul se derulează în parteneriat cu Asociația Colaborare și Solidaritate Internațională și primăria din Monterevel-en-Bresse, primăria Saint Trivier de Courtes, primăriile comunelor Sacu și Constantin Daicoviciu și Inspectoratul Școlar Județean.