[FOTO]Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor se află în Băile Herculane

În Băile Herculane are loc astăzi prima serie de consultări privind extinderea zonelor de protecție strictă și integrală în Parcul Național Domogled – Valea Cernei, până la cel puțin 75% din suprafața parcului.

La evenimentul de astăzi sunt prezenți ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tánczos, secretarul de stat Ionuț Sorin Banciu,  directorul general al Romsilva, George Mierliță, precum și numeroși reprezentanți ai sectorului silvic.

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tánczos a declarat că a constatat că, în ciuda unor relații foarte bune care există între autoritățile locale și conducerea Parcului Național Domogled – Valea Cernei, sunt în continuare probleme nerezolvate.

Avem aici o suprafață semnificativă de fond forestier aflat în proprietatea publică a statului, dar în același timp avem aceste vechi tradiții, aceste proprietăți private, aceste conace, sălașe, această comunitate care a avut grijă timp de sute de ani de toate valorile care se regăsesc astăzi în Parcul Național. Am avut și discuții cu reprezentanții din silvicultură, specialiștii care au administrat în trecut aceste fonduri forestiere. În urma acestor discuții va trebui să operăm câteva modificări legislative și să regândim anumite proceduri.

Şi va trebui să pregătim terenul pentru o mai bună armonizare a obiectivelor de protejare, de asigurare unui trai decent pentru cetățenii din aceste regiuni și de comunicare între instituții pentru că am constatat că, în ciuda unor relații foarte bune care există între autoritățile locale și conducerea parcului, sunt în continuare probleme nerezolvate.

Sunt doleanțe de dezvoltare durabilă, de dezvoltare de infrastructură turistică din partea primăriilor. Sunt doleanțe din partea companiilor de a dezvolta capacități de cazare în viitor, din partea unităților administrativ-teritoriale de accesibilizare a unor zone, de construire de drumuri pentru a facilita accesul turiștilor.

În cadrul discuțiilor sunt programate întâlniri și cu cu reprezentanții autorităților publice locale, respectiv cu reprezentanții organizațiilor neguvernamentale.

Vineri, va avea loc și o deplasare pe jos pe un traseu din Cheile Țesnei.

De același autor

Related Articles