0-veterani

În semn de recunoaștere a meritelor veteranilor de război pe câmpurile de luptă, pentru apărarea independenței, suveranității, integrității teritoriale și a intereselor României, s-a instituit – prin Legea nr.303/2007 – Ziua Veteranilor de Război, care este organizată anual pe 29 aprilie. Mâine, în Sala Mare a Consiliului Judeţean Caraş-Severin va avea loc o manifestare omagială a veteranilor de război din Caraş-Severin.
Alegerea acestei zile este legată de un moment semnificativ:   la 29 aprilie 1902, când se împlinea un sfert de veac de la decretarea, la 29 aprilie 1877, a mobilizării pentru războiul care avea să ducă la cucerirea independenței de Stat a României, Regele  Carol I a instituit, prin Înalt Decret, titlul de veteran de război.
Purtătorul de cuvânt al Centrului Militar Judeţean, lt. col. Dorel Râşcu, a declarat că Ziua Veteranilor de Război reprezintă o reparaţie istorică şi o recunoaştere a jertfei militarilor români pe fronturile pentru eliberarea Patriei şi a Europei. Anul acesta, marcat ca Anul Veteranilor de Război, se vor aniversa 100 de ani de la intrarea ţării noastre în Primul Război Mondial, cunoscut şi ca “Marele Război”, dar şi 70 de ani de la încheierea celei de-a doua conflagraţii mondiale şi eliberarea Europei, moment marcat la 9 mai.
Deși venit cu întârziere, acest Decret Regal încerca să repare o nedreptate, recunoscând jertfa de sânge a celor care au luptat pe câmpurile de bătaie ale Griviței, Plevnei și Smârdanului: “pentru ca fiecărui ostaș veteran să i se asigure liniștea și ocupațiunea pentru restul de viață, i se vor pune la dispoziție cele necesare în acest scop, ca stimulent pentru generațiile viitoare”.
Preşedintele Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război, filiala Caraş-Severin, Lucia Lechea a declarat că în judeţul Caraş-Severin se mai află doar 211 veterani de război, toţi cu vârste de peste 90 de ani. Unii dintre aceştia vor fi prezenţi marţi, în sala Consiliului Judeţean la manifestarea omagială dedicată lor.
Manifestările dedicate Zilei Veteranilor de Război şi a Anului Veteranilor sunt organizate de Centrul Militar Judeţean, Asociaţia Naţională a Veteranilor de Război, cu sprijinul Consiliului Judeţean Caraş-Severin şi a Instituţiei Prefectului.

Primăria Municipiului Reşiţa a demarat astăzi o acţiune de  omagiere a celor 20 de veterani de război din municipiu, care se mai află în viaţă. Primul vizitat de delegaţia administrației locale a fost soldatul veteran Traian Isac, în vârstă de 92 de ani, care a primit din partea primarului Mihai Stepanescu o diplomă aniversară.

(Mario Balint)