Motto: „Radioul este cu adevărat teatrul minţii”.Mercedes McCambridge

Bătrânul şi înţeleptul RADIO are o zi aniversară când toţi cei cărora le-a spus poveşti, le-a cântat, le-a adus în suflete magia sălilor de teatru sau a celor de concerte, toţi cei care au crescut şi s-au făcut cunoscuţi prin RADIO îi poartă preţuire şi nostalgie…

Bătrânul RADIO, teritoriul atât de delicat al sentimentelor noastre, coroana aristocrată a educaţiei şi culturii, sabia ce desparte adevărul de minciună sau emoţia regăsirii în ceasuri târzii, el Bătrânul RADIO supravieţuieşte de la primul semnal în eter… cu eleganţă şi rafinament, cu monoclu şi baston , asemeni unui Lord care traversează istoria…

„Dragostea mea s-a menit a fi Teatrul Radiofonic, pentru că propune printre altele cel mai spectaculos pariu pe care îl poate imagina vreo îndeletnicire artistică dintre cele care populează visele realizatorilor teatrului radiofonic: să vezi, auzind! Radioul este locul unde mi-am trăit… o altă viaţă a vieţii mele” spunea regretatul actor Mircea  Albulescu care,  a fost Doctor în Arte la UNATC, cu o teză de doctorat dedicată convertibilităţii mijloacelor de expresie actoricească în teatrul radiofonic.

Nu puţine sunt argumentele fiecărui cititor, amintirile şi stările prin care a trecut alături de Bătrânul RADIO…

Aşa a pornit ideea, atunci când Consiliul executiv al UNESCO a recomandat Conferinţei generale proclamarea Zilei mondiale a radioului, pe baza unui amplu proces de consultare, realizat de UNESCO în 2011, în urma unei propuneri venite din Spania.

Potrivit ONU, liderul proiectului, Academia Espańola de la Radio, a primit sprijin pentru propunerea de a marca o Zi a radioului din partea diferitelor părţi interesate, inclusiv a principalelor organizaţii internaţionale, a sindicatelor şi asociaţiilor de radiodifuziune.

Pentru marcarea Zilei mondiale a radioului, directorul general al UNESCO a propus data de 13 februarie. În această zi, în 1946, avea loc prima emisie a postului de radio al Naţiunilor Unite.

Conferinţa generală a UNESCO, la cea de-a XXXVI-a sesiune, a proclamat 13 februarie drept Ziua mondială a radioului.

La 14 ianuarie 2013, Adunarea Generală a Naţiunilor Unite (ONU) a aprobat oficial proclamarea de către UNESCO a Zilei mondiale a radioului. În cea de-a 67-a sesiune, Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluţie prin care 13 februarie a fost desemnată drept Ziua mondială a radioului.

Obiectivele marcării acestei Zile sunt de a sensibiliza publicul şi mass-media asupra importanţei radioului şi să încurajeze factorii de decizie să stabilească şi să ofere acces la informaţii prin radio, precum şi pentru a consolida reţeaua şi cooperarea internaţională între radiodifuzori.

Radioul rămâne la nivel global cel mai accesat mijloc de informare, potrivit ONU.

Totodată, reprezintă un puternic mijloc pentru celebrarea umanităţii în toată diversitatea sa şi constituie o platformă pentru discursul democratic.

Abilitate unică de a ajunge la cea mai largă audienţă face ca radioul să poată modela experienţa diversităţii unei societăţi şi să reprezinte o tribună unde toate vocile să fie reprezentate şi auzite. Posturile de radio ar trebui să servească diverse comunităţi, oferind o mare varietate de programe, puncte de vedere şi conţinut şi să reflecte diversitatea publicului, arată ONU.

Radioul este un mijloc ieftin şi potrivit pentru a ajunge la comunităţile îndepărtate şi la persoanele vulnerabile, oferind o platformă pentru a interveni în dezbaterea publică, indiferent de nivelul educaţional al oamenilor. Nu în ultimul rând, acesta joacă un rol crucial în comunicarea de urgenţă şi în cazurile de salvare.

Anul acesta, când este marcată cea de-a XX-A ediţie a Zilei Mondiale a Radioului, tema principală aleasă este “Lumea nouă, radioul nou”, aceasta fiind centrată în jurul renașterii radioului în cadrul unei crize globale, pandemia COVID – 19 oferind radioului trecerea de la un rol secundar, la un rol principal în care a devenit o adevărată linie de salvare pentru familii și comunități, găsind o modalitate de a se adresa tuturor categoriilor de vârsta.Întrucât aceasta ediție este o ediție aniversară, sărbătorind zece ani de la lansarea World Radio Day, principalele teme de discuție se vor îndrepta în trei direcții:

EVOLUȚIE lumea se schimbă, radioul evoluează. Acest topic subliniază în special rezistența radioului și durabilitatea acestuia.

INOVAȚIElumea se schimbă, radioul se adaptează și inovează. Radioul a fost nevoit să se adapteze noilor tehnologii pentru a rămâne principalul mijloc de mobilitate și accesibilitate, oriunde și pentru toata lumea.

CONECTARE – lumea se schimbă, radioul se conectează. Această subtema evidențiază serviciile radio oferite societății noastre – dezastre naturale, crize socio – economice, epidemii, etc.

UNESCO invită toate radiourile și organizațiile din domeniu să se alăture sărbătoririi Zilei mondiale a radioului și an de an este pusă în discuție o temă de interes.

Bătrânul RADIO are capacitatea  proximităţii şi, în felul acesta, oamenii se conectează mai uşor la conţinuturile care vin prin undele sale ca nişte artere ale sufletului nostru ce alimentează inima cu iubire şi emoţie.

În pulberea timpului, la concurenţă cu noile mijloace, Bătrânul RADIO rămâne un reper, un mod de a ne da siguranţa că este mereu alături de noi, aşa cum spunea şi Charlie Chaplin: „Avioanele şi radioul ne-au adus mai aproape!

Se cuvine reverenţa de onoare la ceas aniversar de Ziua Mondială a Radioului!

Epilog: „Bunul meu, la radio tu eşti ăla care pune decorul în mintea ascultătorului. Radioul se face cu mintea!” Mircea Albulescu

Anca Bica Bălălău

Sursa foto: Teatru Naţional Radiofonic

2 COMENTARII

Comments are closed.