veterani de razboi (1)

Ziua veteranilor de război a fost sărbătorită astăzi în sala de şedinţe a Consiliului Judeţean Caraş-Severin, printr-o adunare omagială. Organizatorii, în speţă Centrul Militar Judeţean, Asociaţia Naţională a Veteranilor de Război, Consiliului Judeţean Caraş-Severin şi Instituţia Prefectului au cinstit astfel, faptele de bărbăţie pe care, în cel de-al doilea război mondial, compatrioţii noştri le-au adus în faţa întregii lumi. Cu acest prilej, a fost lansat volumul „Monumentele eroilor din judeţul Caraş-Severin”, de apariţia căruia s-a ocupat Direcţia Judeţeana pentru Cultură Caraş-Severin. Este o monografie care se referă la monumente din peste 140 de localităţi, spune preşedintele forului judeţean, Sorin Frunzăverde: „Banatul este un teritoriu care şi-a adus contribuţia de vitejie şi temeritate în mai multe bătălii şi câmpuri de onoare”

În discursul său, reprezentantul Guvernului în teritoriu, Nicolae Miu Ciobanu a vorbit despre reparaţia istorică şi despre recunoaşterea jertfei militarilor români pe fronturile pentru eliberarea Patriei şi a Europei. „În ţară mai sunt 20 de mii de veterani, iar în Caraş-Severin au mai rămas 211”. O parte dintre ei au fost prezenţi astăzi la această acţiune omagială, alături de oficialităţi, cadre militare active, feţe bisericeşti şi numeroşi elevi ai liceelor din judeţ.

Şi primarul Reşiţei, Mihai Stepanescu s-a adresat veteranilor, aflaţi în număr mare în sală, dar şi zecilor de elevi care au participat la ceremonie. „Sunteţi modele de urmat şi din acest motiv le transmitem faptele dumneavoastră de vitejie şi generaţiilor mai tinere”.

Anul acesta, marcat ca Anul Veteranilor de Război, se vor aniversa 100 de ani de la intrarea ţării noastre în Primul Război Mondial, dar şi 70 de ani de la încheierea celei de-a doua conflagraţii mondiale şi eliberarea Europei, moment marcat la 9 mai.

(Sebastian Dragomir)