[FOTO] Un simbol al Banatului – unicat în România, renaşte după 27 de ani

Colonada din Buziaş, renaşte încetul cu încetul, după ce în ultimii 27 de ani n-a mai avut nimeni grijă de ea. Este vorba despre o reabilitare completă, datorită unei investiţii de 5,38 de milioane de lei.

Singurul regret al lui Sorin Munteanu, primarul oraşului Buziaş, este că lucrarea e finanţată din bugetul local şi nu din fonduri europene, potrivit unui contract parafat la sfârşitul anului 2015, adică înainte de a-şi începe el mandatul. „Eu aş fi atras o finanţare europeană nerambursabilă, prin Axa 7 a Programului Operaţional Regional”, susţine edilul-şef.

Dincolo de faptul că grevează bugetul local, însă, reabilitarea obiectivului este importantă, deoarece colonada din parcul Buziaşului este de referinţă pentru patrimoniul istoric bănăţean.

Colonada a fost construită în anul 1875, la comanda împăratului Franz Joseph, ulterior devenind unul dintre locurile de promenadă ale celebrei împărătese Sissi, care poposea uneori la Buziaş.

Colonada se reface după planurile inițiale, ornată cu o frumoasă dantelărie din lemn. După cum promite Sorin Munteanu, lucrarea urmează să fie recepţionată în luna iunie.

O altă investiţie majoră pe care o vizează administraţia locală are în vedere reabilitarea completă a parcului din Buziaş, împreună cu edificiile istorice de la faţa locului. În acest caz se încearcă obţinerea unei finanţări în mare parte nerambursabile, prin Axa 7 a POR. Primăria ar urma să suporte, dacă va reuşi contractarea unei asemenea finanţări, doar două procente din costul total, estimat la cinci milioane de euro.

Sursa: renasterea.ro

De același autor

Related Articles