[FOTO] ”Temperatură ridicată” la Festivalul Răchiei

Valea Cernei a trăit astăzi la temperaturi înalte, atît la propriu, cât şi la figuraţ gradele fiind aduse din vedeta FESTIVALULUI RĂCHIEI ŞI BUCATELOR TRADIŢIONALE, care a s-a desfăşurat astăzi în Parcul Central al staţiunii Băile Herculane.

Producători din toate zonele judeţului Caraş-Severin, dar şi localnici şi turişti prezenţi în aceste zile în staţiune au creat o atmosferă încinsă la standurile expoziţionale, care nu au dus lipsă de degustători, dar şi cumpărători!

Standurile au ocupat cea mai mare parte a aleilor Parcului Central al staţiunii de pe Valea Cernei, vedeta zilei fiind, desigur, răchia obţinută din tot felul de fructe, dar nu au lispit nici accesoriile culinare pentru îngurgitarea răchiei, de la brânză, clisă, cârnaţi, costiţă, pastramă, până la pâine în ţăsţ mălai, ciuperci şi deja cunoscuţii melci de Gârnic, care au început să atragă atenţia… alimentară a participanţilor la festival!

O prezenţă apreciată a avut şi în acest an standul Primăriei oraşului Veliko Gradişte din Serbia – oraş înfrăţit cu Băile Herculane -, care a adus pe Valea Cernei cunoscuta răchie sârbească! Vremea şi-a adus şi ea aportul la reuşita acestei ediţii a festivalului, iar după o dimineaţă destul de rece, soarele şi-a făcut simţită prezenţa deasupra Centrului istoric al stațiunii, ridicând astfel numărul gradelor… din sticle şi pahare!

O misiune dificilă a avut juriul festivalului, care a trebuit să treacă pe la fiecare stand şi să deguste din produsele tradiţionale… lichide şi solide, pentru a stabili câştigătorii festivalului! În cele din urmă, toţi sunt câştigători, prin atmosfera creată şi prin faptul că au demonstrat că produsele obţinute în gospodărie sunt încă la mare căutare, chiar dacă de cele mai multe ori pot fi întţlnite doar la astfel de evenimente!

“Am venit cu toate produsele care se află la noi în zonă, începând de la răchia de prună, răchie de cireşe, răchie de pere, pălincă de prună, sirop de zmeură, sirop de soc şi, bineînţeleş afinată din fructe de pădure! Îngheţul din primăvară afectează un pic preţul, pentru că producţia e mai slăbuţă, dar mergem pe stocurile vechi şi sperăm să facem faţă!”, ne spune un producător din Cornereva.

“Răchia se asortează cu cârnaţii şi am venit cu produse din propria gospodărie, avem cârnaţi de porc, avem caltaboşi, avem cârnaţi de capră, brânză de capră făcută cu ardei, cu mărar, simplă… Sperăm să vină cât mai mulţi cumpărători, ca să cumpere într-adevăr produse care sunt de bună calitate, care se satisfac când mănânci, simţi că ai mâncat un produs sănătoş aşa, ca la ţară, ca la mama acasă!”, ne-a declarat un producător din Soceni.

Răchia cu bureţii merg foarte bine mână în mână! Avem sortimente de ciuperci pleurotuş gălbiori, avem mai multe sortimente şi mai multe preparate din ciuperci şi avem şi produse fără ciuperci : dulceţuri, zacuscă, mai multe murături, băuturi… Răchie de ciuperci nu, poate pe viitor!, zâmbeşte un cultivator de ciuperci din Fârliug.

“Promovăm în continuare smochina şi produsele din acest frucţ rachiu de smochine, dulceaţă, gem de smochine… De dulceţuri şi legume se ocupă soţia, de răchie – din păcate, eu!”, ne spune un cultivator de smochine din Pojejena.

În principiu, în fabrica noastră producem 13 tipuri de băuturi alcoolice, ţuică şi lichioruri şi aici prezentăm ţuică de gutui, de caise şi ţuică de prune, iar în premieră avem un produs nou – lichior de zmeură!”, ne-a declarat Saţa Brankovici – tehnolog şi co-patron al fabricii de alcool din Serbia prezentă la festival.

“Răchia e foarte bună! Extraordinar de bună, nici nu mă gândeam că e aşa de bună! Noi la Mehedinţi facem răchia puţin mai slăbuţă! Am gustat la alt stand brânză şi mălai, iar mălaiul e nemaipomenit!”, ne mărturiseşte unul dintre degustători.

Am prezentat melci anul trecuţ tot aşa buni sunt şi în acest an, nu le-am pus atâta sare, dar sunt perfecţi! Sunt foarte greu de preparaţ multă muncă la adunaţ după aceea trebuie fierţi foarte mult cu apă fiartă cu sare, spălaţi mulţ curăţaţi, puşi la frigider şi când vrei să şi prepari, îi prăjeşti în ulei şi făină de mălai!”, ne precizează o expertă în pregătirea melcilor din Gârnic.

“Este o ediţie foarte frumoasă, foarte bine organizată şi felicit Consiliul Judeţean şi Primăria oraşului Băile Herculane pentru organizare, un lucru frumos! Am văzut producători din toate zonele judeţului Caraş-Severin şi asta mă bucură, chiar din afară şi putem spune că ne îndreptăm uşor spre un festival internaţional, pentru că au venit şi producători din Serbia! Trebuie să facem tot ce ne stă în putere ca să promovăm judeţul Caraş-Severin şi Herculanele, care este bijuteria judeţului! Toate zonele sunt aici şi asta mă bucură şi îmi dă speranţa că acest festival se va dezvolta şi va promova tot mai mult judeţul Caraş-Severin şi oraşul Băile Herculane!”, ne-a declarat prefectul judeţului Caraş-Severin – Matei Lupu.

“Mă bucur că şi în acest an au fost foarte mulţi participanţi, reprezentând tzoate zonele judeţului Caraş-Severin.Sunt producători de răchie şi ai bucatelor tradiţionale din Banatul nostru şi vreau să apreciez faptul că în acest an numărul participanţilor a fost mai mare faţă de anul trecut şi sper ca numărul participanţilor să crească! Îmi doresc ca şi următoarea ediţie să fie tot la Herculane, din mai multe puncte de vedere şi un argument pentru Herculane este dat de faptul că producătorii cei mai mulţi prezenţi astăzi la Herculane sunt din Cornereva şi le mulţumesc şi apreciez că an de an producătorii din Cornereva sunt prezenţi la acest festival şi acest lucru constituie un bun argument pentru noi ca să alegem tot staţiunea Băile Herculane pentru următoarea ediţie a Festivalului Răchiei şi Bucatelor Tradiţionale din Banat!”, ne-a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin – Silviu Hurduzeu.

Paul Sever Smadu

Cele mai citite

Related Articles