[FOTO] Teatrul de Vest vă invită duminică la spectacolul „ADULTER sau Central Park West” după Woody Allen!

„Ştii, nu totul pe lumea asta e sinistru… ci absolut totul! Viaţa este plină de nenorocire, singurătate şi suferinţă – și totul are un sfârșit rapid” mărturiseşte Woody Allen… tot așteptând un sfârșit al pandemiei, iată că putem să ne revedem la teatru, să redescoperim boema serilor de duminică într-o sală de spectacole, fiindcă Palatul Cultural își deschide larg porțile, pentru iubitorii artei spectacolului, duminică 16 mai de la ora 19:00 pentru a viziona spectacolul Teatrului de Vest- „ADULTER sau Central Park West” după Woody Allen.

Premiera a avut loc joi  29 aprilie la Casa De Cultură „George Suru“ din Caransebeș în condițiile de siguranță impuse respectând măsurile și regulile pentru prevenirea răspândirii COVID-19.

Primăvara aceasta să sperâm că nu este o copie a celei din 2020 și vom putea beneficia din plin de atmosfera întâlnirilor culturale de care am fost atât de vitregiți.

Așadar, pentru reșițenii dornici de frumos, duminică este o primă întâlnire cu teatrul și cu actorii din distribuția spectacolului „ADULTER sau Central Park West”:

Carol- Rusalina Bona

Phillis- Denisse  Moise

Howard- Sorin Fruntelată

Sam- Robert Danci

Juliet- Andrada Samoilă

Un spectacol de: Mc Ranin

Mc Ranin, pe numele său Mihai Constantin Ranin, este un om de teatru de elită din România,  scenograf, regizor, profesor, fondator și directorul Teatrului „Tony Bulandra”,  un creator complex.

Din postura sa de om de cultură a devenit un adevărat mentor artistic de vocație al trupelor tinere   cu care lucrează. În orașul care nu a avut până în 1992 un teatru dramatic, de la început acesta s-a înfățișat drept un loc care cultivă și impune drept rațiune de a exista frumosul. Aici, publicul spectator este întâmpinat  de priveliștea unei grădini cu jocuri de ape, iar în foaier pășește în acorduri de pian și își desfată privirile cu decorațiuni rafinate și tablouri.  Teatrul  este cunoscut astăzi și dincolo de hotarele țării grație unui foarte incitant festival intitulat „Babel”.

Imediat după ce a absolvit Institutul de teatru din București, unde l-a avut profesor pe reputatul regizor Mihai Dimiu, Mihai Constantin Ranin s-a remarcat prin spectacole curajoase din punct de vedere estetic și ideatic create pe scena teatrului din Sibiu. Acestea atrag atenția autorităților care nu-l văd cu ochi prietenoși  pe tânărul creator.  În anul1988, este obligat să plece din țară și se stabilește la Paris. Învață limba franceză cu dicționarul în mână, ajunge la Sorbona unde face din nou  studii teatrale cu unii dintre cei mai buni pedagogi și teoreticieni  și reușește să facă spectacole care nu trec neobservate.  După zece ani care însumează între altele trecerea sa pe la Centrul Pompidou și pe la Disneyland, dar și trasee africane și asiatice în vederea unor documentare pe care le ralizează pentru UNESCO, zece ani în care înființează două companii teatrale și face cam două spectacole pe an, Mihai Constantin Ranin hotărăște să revină în România. Mai întâi în locul debutului său ca regizor, la Sibiu, apoi la Târgoviște, unde înființează teatrul dramatic și îi dă numele celebrului înaintaș Tony Bulandra.

Aflat la prima colaborare cu Teatrul de Vest, Mc Ranin semnează deopotrivă regia şi scenografia, iar preferinţa pentru acest autor datorându-se propriului umor ce se potriveşte cu scriitura lui Woody Allen: „M-am gândit să vin la Reşiţa cu o premieră, pentru că toată lumea are nevoie în perioada asta de comedie, pentru că puteam să am, la dimensiunea pe care o are trupa, o distribuţie corectă.Radu  Penciulescu spunea că în primul rând regizorul trebuie să fie un pedagog. Eu nu am venit aici ca să fac o maimuţăreală, am luat lucrurile aşa cum sunt“.

 „ADULTER sau Central Park West”, în anul 1995, a fost nominalizată la Premiul „Outer Critics Circle pentru Outstanding Off-Broadway Play”.

Central Park West spune, în maniera extrem de comică a lui Woody Allen, povestea unei psihiatre care tocmai a descoperit ca cea mai bună prietenă a ei are o aventură cu soţul ei. Ea îşi invită prietena pentru o confruntare, dar între timp, descoperă că soţul este îndrăgostit de fapt de …

„Dacă vrei să-l faci pe Dumnezeu să râdă, spune-i despre planurile tale de viitor”,perora Woody Allen, dar noi sperăm să ne vedem duminică seara la Teatrul de Vest și pentru că „Tradiția este iluzia stabilității”

Spectacolul se va desfășura în condițiile de siguranță impuse respectând măsurile și regulile pentru prevenirea răspândirii COVID-19.

Locurile sunt limitate!

Woody Allen (numele inițial Allen Stewart Konigsberg, numele legal Heywood Allen, s-a născut pe  1 decembrie 1935, în New York şi este actor, scriitor și unul dintre cei mai importanți regizori de film și comedianți americani. Filmul său preferat din copilărie este „Double Indemnity”, în regia lui Billy Wilder.

 În primul an de școală a fost înscris într-o clasă avansată, dat fiind bunul coeficient de inteligență. Va urî școala din prima zi, devenind un rebel. Nu va face temele pentru acasă, fiind nepoliticos cu profesorii și indisciplinat. Surprinzător, era foarte bun în sport (baschet, fotbal, fotbal american, stickball) și mereu între primii aleși a juca în echipele din cartier. Îi plăcea boxul și se antrena serios timp de mai multe luni, până când părinții i-au cerut să abandoneze. În orice caz, sportul și filmul nu au fost singurele sale interese. A devenit obsedat de muzică și de magie (mai târziu acestea vor deveni elemente caracteristice filmelor sale).

În jurul vârstei de 15 ani a dat o audiție pentru un program de televiziune The Magic Clown: a făcut un truc Passe-passe bottles, dar fiindcă făcuse să apară o sticlă de lichior, i s-a interzis difuzarea în emisiunea pentru copii. Va începe să cânte la clarinet și o va face de atunci în fiecare zi. În primăvara lui 1952 Allan S. Königsberg și-a schimbat numele în Woody Allen. La 16 ani a început să scrie glume pe care le-a trimis principalelor ziare newyorkeze, sperând ca ziariștii să le folosească. Fiind timid, nu a vrut ca colegii de școala să-i vadă numele în ziar, în cazul în care glumele vor fi fost publicate. Foarte curând, glumele lui au fost frecvent folosite de Earl Wilson de la New York Post, apărând nesemnate sub rubrica Earls Pearls. Doar pe data de 25 noiembrie 1952, numele său va fi menționat la sfârșitul rubricii, și din acel moment lucrurile încep să-i meargă bine ca autor umoristic și de comedie. În 1953, Woody s-a înscris la facultatea de artă cinematografică la Universitatea New York. Nefiind interesat să asiste la o mare parte din cursuri , și având note insuficiente la sfârșitul semestrului,, va fi în cele din urmă exmatriculat. În 1959, simțindu-se melancolic fără un motiv aparent , Woody Allen a început o terapie psihanalitică .

De-a lungul activității sale va analiza și valorifica problematica existențială, dar și diverse teme intelectuale și subiecte din lumea artistică. Psihanaliza devine soclul pe care își configurează întrebările despre lumea înconjurătoare, dezvoltând o serie de pelicule, care aduc în fața publicului o împletire de elemente comice cu cele tragice, ironie dar și meditație

Din 1960 și până în 1968 Woody a lucrat ca actor comic , devenind mai cunoscut ca oricând în trecut. Dacă în 1960 câștiga doar 75$ pe săptămână, în 1964 devenise deja un actor afirmat, solicitat pentru spectacole în întreaga țară, și câștiga 5.000$ pe săptămână. în această perioadă Woody Allen a realizat trei albume : Woody Allen, Woody Allen Volume 2 și The Third Woody Allen Album. În 1964, Woody și-a făcut debutul în industria cinematografică, fiind angajat ca scenarist pentru What´s New Pussycat.

Premii:

Sylvania (1957)

O. Henry (1977)

Oscar (3 premi pentru Annie Hall 1977 /cel mai bun film, cel mai bun regizor și cel mai bun scenariu)

Golden Globe (1986)

Festivalul Internațional de la Veneția, (1995)

Informații locuri disponibile:

Organizator Spectacole

Telefon: 0771 654 638

Radio România Reșița este partener media al Teatrului de Vest!

VĂ AȘTEPTĂM LA TEATRU!

Anca Bica Bălălău

Cu Mc Ranin, Mihai Constantin Ranin, ne întâlnim în curând la emisiunea Boema.