[FOTO] Seară dramatică la Reșița. Spectatorul a fost plasat între „închisoarea albă” și temnița sufletului

De o seară minunată, dar plină de dramatism au avut parte reșițenii care au ales să meargă duminică la Teatrul de Vest. În cea de-a 7-a zi a Festivalului Internațional „Scena ca o stradă”, a fost adus în fața publicului un spectacol pus în scenă de actorii Teatrului Ion Sârbu din Petroșani. Este vorba de „Borderline” de Suzane Kaysen, a cărui regie a fost semnată chiar de directorul festivalului, actorul reşiţean Dan Mirea. Povestea tensionată din „Borderline” se petrece într-un ospiciu, în care sunt internate patru fete, fiecare având diferite tulburări psihice. În această „închisoarea albă” au fost și spectatorii captivi preț de o oră și jumătate, captivi și la propriu și la figurat pentru că infirmierii şi asistenţii medicali,transformați în gardieni, au bântuit inclusiv în sala de spectacole.

Publicul a participat până în ultimul moment la drama pacienţilor, iar întrebarea de final, rostită de pe scenă, a fost tulburătoare: „Voi, încotro? ”

Tulburător a fost și cel de-al doilea spectacol al serii, care a pus-o în valoare pe actrița Antonia Ionescu. Este vorba de o premieră a Teatrului Tony Bulandra din Târgovişte, spectacolul „Nora”, de Henrik Ibsen. Piesa tratează tema personalităţii feminine care e lipsită de personalitate și este mereu dirijată de personajele puternice din viața ei. În cazul de față, Nora s-a lăsat ghidată pe rând de tatăl său, mai apoi de soţ, iar ajunsă într-un moment al vieţii când trebuie să ia singură hotărâri apelează la acţiuni radicale. Își părăsește soțul și copiii și devine independent, chiar dacă această decizie îi demolează confortul în care era obișnuită să trăiască.

La ambele spectacole, sala Teatrului de Vest a fost plină, iar directorul festivalului a mulțumit publicului pentru asta. Dan Mirea a lansat o invitație și pentru serile următoare când vor evolua actori din Serbia, Croația și Republica Moldova.

(Sebastian Dragomir)

 

Cele mai citite

Related Articles