[FOTO] Programul “Tomate”, un succes în Banatul de Munte. Sute de tone de roşii au ajuns în pieţele şi magazinele din Caraş-Severin

Programul Tomate 2019 aduce numai avantaje legumiculturii din Caraş-Severin, deşi judeţul nu este unul favorabil culturilor de legume în spaţii protejate din cauza reliefului şi a climei, a declarat pentru Radio Reşiţa purtătorul de cuvânt al Direcţiei pentru Agricultură, Liviu Munteanu. În plus, s-a reuşit triplarea suprafeţei de la un hectar, în urmă cu câţiva ani la 3, în prezent şi desfacerea pe piaţă a roşiilor autohtone la un raport calitate-preţ, foarte bun.

Liviu Munteanu – purtătorul de cuvânt al Direcţiei pentru Agricultură Caraş-Severin

Micii fermieri cărăşeni au prins gustul producţiilor de roşii în sere şi solarii şi au realizat cantităţi impresionante în prima etapă a programului din această vară. Am fost în pieţe şi am stat de vorbă cu unii dintre producătorii din Forotic, Mâtnicu Mare şi din bazinul legumicol al Banatului de Munte, Fârliugul, de la care am aflat:

Sunt foarte bine primite, au cea mai mare luare din piaţă. De ani de zile de când produc roşii, folosesc numai seminţe româneşti. Soiul roz este cel mai căutat la ora actuală. În ceea ce priveşte producţia, anul acesta este net superioară faţă de anul trecut“, a precizat Nicolae Huma din Mâtnicu Mare.

Olimpiu Adrian Vereş de la Forotic, un al tânăr producător de roşii, a declarat: “Am reuşit să scot în prima tranşă din primăvară cantitatea necesară. Banii obţinuţi din subvenţii îi voi reinvesti în producţie. Tomatele pe care le produc eu sunt foarte căutate, trec foarte bine şi asta pentru că le desfac în magazinele locale de pe sate din localităţile din jurul exploataţiei mele, iar surplusul îl dau în pieţe, aprozare. Pe zi uneori vând şi 200 de kilograme, în funcţie şi de condiţiile meteorologice şi prezenţa cumpărătorilor în pieţe, nu reuşesc să scot câtă cerinţă ar fi“.

Ion Adrian Cătană şi Dan Marius Gabor din Fârliug spun că… “fără muncă multă nu poţi avea ceva“. Pe lângă roşii mai produc vinete, ceapă verde, fasole verde, ardei gras, iar tomatele care nu se vând pe piaţă, ajung şi la engros-işti sau prin magazine.

Vox producători tomate

Şi consumatorii sunt mulţumiţi de produsele de pe tarabe pentru că raportul calitate-preţ este unul foarte bun, iar marfa este românească şi mult mai sănătoasă decât cea adusă din import sau comercializată de samsari:

Prefer să cumpăr roşii de la producători de la sate. Sunt mai gustoase, mai sănătoase şi avem încredere că nu sunt tratate cu fel de fel de chimicale. Preţurile sunt şi şi, dar mulţumitoare.

Vox cumpărători din pieţe

Anul acesta 29 de legumicultori din Caraş-Severin, specializaţi pe producţia de tomate în spaţii protejate, au beneficiat de ajutorul de minimis de 3 mii de euro pentru fiecare exploataţie, sumă pe care au reinvestit-o în producţie şi dotări.

De același autor

Related Articles