Prima zi de august vine cu scumpiri: preţul la gaze se majorează cu 5,85%

De astăzi 1 august gazele se scumpesc cu 5,85% ,potrivit unei decizii a Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) . Este a treia majorare de preț la gaze în acest an.

„Având în vedere solicitările furnizorilor de gaze naturale şi în urma analizei minuţioase a costurilor reflectate în preţul final, Comitetul de reglementare, aplicând prevederile legale, a constatat că sunt îndeplinite condiţiile pentru o ajustare, în medie cu 5,83%, a preţului la gazele naturale pentru clienţii finali casnici, începând cu data de 1 august 2018”, se menţionează în comunicat, potrivit Agerpres.ro

Începând cu data de 1 aprilie 2017, preţul de achiziţie a gazelpor naturale din producţia internă s-a liberalizat, producătorii având libertatea să vândă gazele naturale la un preţ care nu mai este reglementat.

Până la acest moment, în anul 2018, ANRE a aprobat deja trei majorări ale prețurilor gazului pentru populație.
Mai exact, autoritatea a aprobat, mai întâi, o creștere a pretului gazelor cu circa 8,3 %, începând cu data de 10 ianuarie 2018. Ulterior, tot ANRE a aprobat o creștere cu 10%, începând cu 1 aprilie, a prețurilor la gaze pentru clienții ENGIE, care reprezintă cam jumătate dintre consumatorii casnici din România. În urma scumpirii anunţate, factura medie la un apartament dotat cu centrală termică pe gaz creşte în funcţie de consum, cu cinci lei în lunile calde şi cu zece lei în lunile din sezonul rece, faţă de preţurile din iunie-iulie 2018.

Conform unui proiect de HG publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice, preţul maxim de vânzare a gazelor naturale din producţia internă la producători ar putea fi plafonat la 55 lei/Mwh până la 30 iunie 2021.

De același autor

Related Articles