Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă SEMENIC a primit un container pentru suport logistic, care conţine mai multe corturi ce pot fi montate în câteva minute pe orice tip de teren, trei generatoare, o barcă gonflabilă pentru intervenţii de salvare pe gheaţă şi multe altele.

Săptămâna aceasta, la sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”SEMENIC” al județului Caraș-Severin, are loc recepția unui container pentru suport logistic, dar și instruirea personalului operativ cu privire la manipularea corectă a mijloacelor din compunere, de către furnizor.

Containerul conține o serie de elemente necesare organizării și desfășurării în bune condiții a intervențiilor de lungă durată pentru limitarea și înlăturarea efectelor situațiilor de urgență: un cort de comunicații, două corturi pentru dușuri și un cort cu destinație multiplă. În funcție de necesitățile de la fața locului, acesta poate fi utilizat ca și cort de comandă, pentru cazarea personalului, pentru servirea mesei, pentru depozitarea bunurilor și a mijloacelor de intervenție, sau ca și punct medical.

Corturile pot fi montate în câteva minute pe orice tip de teren grație structurii pneumatice și sunt prevăzute cu sistem de iluminat, sistem de climatizare, seturi pliabile de mese și scaune, iar cortul pentru dușuri dispune suplimentar de un încălzitor instant pentru apă care funcționează pe motorină. Utilizarea corturilor pentru duș se realizează cu responsabilitate față de mediul înconjurător, apele uzate rezultate fiind preluate direct în rezervoare și ulterior deversate în locurile amenajate (sisteme de canalizare).

Inventarul de complet al containerului mai cuprinde 3 generatoare, accesorii pentru salvare (cordițe, carabiniere, etc), o barcă gonflabilă pentru intervenții de salvare pe gheață precum și platforme plutitoare gonflabile care pot fi utilizate pentru salvarea sau transportul persoanelor și bunurilor pe suprafețe instabile precum apa, gheața, terenuri mlăștinoase sau nisipoase. Conceptul de utilizare al bunurilor din compunerea containerului s-a bazat pe facilitatea de utilizare a acestora și în medii greu accesibile, astfel că, fiind de dimensiuni și greutăți reduse, pot fi transportate cu vehicule de teren sau chiar de către personalul de intervenție.

Recepția se desfășoară ca urmare a finalizării a uneia dintre procedurile de achiziție planificate în cadrul proiectului ”Rețea comună durabilă pentru situațiile de urgență din Banat”. Proiectul se încadrează în programul Interreg IPA CBC România-Serbia – Apelul II, e-MS nr. 283 Axa prioritară 2, Obiectivul 2-2 și are ca parteneri Consiliul Județean Caraș-Severin – lider de proiect, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”SEMENIC” al Județului Caraș-Severin, Primăria orașului Vârșeț – Serbia și Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara pentru Managementul Situatiilor de Urgenta ADIVEST Timișoara. Valoarea containerului se ridică la aproape 120.000 euro.

La această activitate ne-au onorat cu prezența domnul prefect Cristian Gâfu, managerul de proiect, domnul Cristian Bîtea împreună cu echipa de proiect din cadrul Consiliului Județean Caraș-Severin, precum și consilierul domnului președinte al Consiliului Județean, domnul Cornel Galescu.