[FOTO] Podul de cinci decenii şi jumătate la ceas aniversar

55 de ani se împlinesc astăzi (n.r. 13 iulie 2020) de când a fost inaugurat podul rutier peste Bârzava, de la Intim, o construcţie urbană de amploare pentru secolul XX.

Pasajul a fost inaugurat în vara anului 1965 şi stabilea o cale de circulaţie spre noul cartier reşiţean Lunca Bârzavei, mai cunoscut de localnici cu numele de Govândari. Pe atunci, aici erau construite doar câteva blocuri în zona Intim, mai spre nord aflându-se o zonă de mlaştini şi păşuni, unde erau lăsate libere vitele locuitorilor din satul Câlnic, devenit ulterior, cartier al Reşiţei.

Podul rutier are o lungime de peste 200 de metri şi o lăţime de aproximativ 30 şi face legătura şi astăzi între două cartiere importante ale urbei de pe Bârzava, Triaj şi Lunca Bârzavei.

Amintim că, între 1988 şi 1989, edificiul a fost lărgit cu încă o bandă de circulaţie pe sens, odată cu punerea în funcţiune a tramvaiului, o realizare epocală pentru anii de dinainte de Revoluţia română din Decembrie 1989. „În ziua de 1 Mai 1989, la ora 23.30, municipiul a fost străbătut de un flux al bucuriei: tramvaiul reşiţean a înc­e­put să circule pe cel de-al doilea şi cel mai complex tronson al său: Triaj  Casa Muncitorească“, nota ziarul “Flamura” din acea vreme. Tramvaiul a fost desfiinţat în 2009 şi urmează să fie repus în circulaţie după o pauză de mai bine de 30 de ani, în 2021.

Surse: arhiva Emil Sergiu Varga şi Matei Mircioane – “Argument”

Cele mai citite

Related Articles